Стотици милиони от авансово платените средства за строителството на АМ

...
Стотици милиони от авансово платените средства за строителството на АМ
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Пари за Хемус са отишли в луксозни имоти и сметки в ОАЕ

Стотици милиони от предплатено платените средства за строителството на Автомагистрала " Хемус " са били източени за покупката на първокласни хотелски комплекси и под формата на дивиденти в персонални сметки в Обединените арабски емирства. Това е открило следствието за построяването на автомагистралата, заяви вътрешният министър Бойко Рашков пред публицисти, написа " Сега ".

Установено е, че държавното сдружение " Автомагистрали " е превела предплатено 84 млн. лв. на сдружение за наем на машинизация и материали за строителството на лот 8, за който към момента даже няма направен организационен проект. При постъпването на тези средства същата компания е закупила парцел в центъра на София за 27 млн. Към сегашния миг този имот се застроява, до момента в който на лот 8 няма активност за 1 ст, разяснява Рашков.

Друго сдружение е получило предплатено над 14 млн. лв.. После 900 000 лева са преведени персонално на притежателите с съображение дял. Около 6 млн. лв. пък са пренасочени към следени от същия притежател сдружения. Подобна скица е осъществена и от трета компания, която е получила предплатено над 20 млн. лв.. Парите по-късно са отишли към персонална сметка на физическо лице с съображение " контракт ". Няколко месеца по-късно сдружението приключва активността си. Събрани са също доказателства, че с към 30 млн. лв. от парите за " Хемус " е изплащан дял, който след това е превеждан по персонални сметки в Обединените арабски емирства.

Установено е още, че за единия от лотовете на автомагистралата са преведени предплатено 84 млн. лв. на комерсиално сдружение по подписан контракт за нем на машинизация и доставка на материали. " Прави усещане, че няма контракт за строителство. Кой ще поеме на следващия ден гаранция за качество? По нашите автомагистрали има строители под прикритие, не знаем кои са ", разяснява Рашков. Дружеството от своя страна пренасочва част от тази сума към банкова сметка към друго сдружение, което след това превежда парите към 5 други компании на лица с невисок обществен статус. " По оперативна информация те се управляват от едно и също лице ", посочи министърът. По негови думи общо над 50 млн. лв. са били изтеглени в следствие на каса в банката от упълномощено лице.

Разследването също по този начин е разкрило, че сдружение, което е получило предплатено над 14 млн. лв., е превело сумата на друга компания, която построява първокласно вилно населено място. По оперативна информация двете сдружения се управляват от едно и също лице. Министерство на вътрешните работи демонстрираха и фотоси на вилното населено място.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР