Стотици мигранти, повечето суданци и еритрейци, които се надяват да

...
Стотици мигранти, повечето суданци и еритрейци, които се надяват да
Коментари Харесай

В сърцето на Брюксел се заформя "нова Джунгла от Кале"

Стотици мигранти, множеството суданци и еритрейци, които се надяват да доближат Англия, спят всяка вечер в парк в Брюксел. Явлението се разрасна през лятото и породи опасения от възникването на обстановка като тази с някогашната "Джунгла " в Кале.

От един месец колектив от неправителствени организации бие паника за лагера в парк "Максимилиан " и приканва политиците да работят, "за да не се трансформира Брюксел в ново Кале ", имайки поради гигантския бидонвил, който бе разрушен във Франция в края на 2016 година

Искането им да се отвори истински приемен център с предложение на лекуване и юридически препоръки обаче е в задънена улица.
Според държавния секретар за миграцията Тео Франкен от десния националистически Нов фламандски алианс и дума не може да става страната да поеме "нелегално пребиваващи, които не желаят леговище в Белгия ". В парка, който е на две крачки от гара Север, ситуацията е по-сложно.

Повечето от тези пристигнали от Африка южно от Сахара младежи мечтаят за Англия, като тези, които живееха в някогашната "Джунгла " на Кале, откъдето бяха евакуирани към 7000 души, изясняват представители на управляващите и на цивилен сдружения.

Има обаче и образци за противоположното. 25-годишният Адам, който предходната година е отпътувал от родния си Судан през Чад и е прекарал "много тежки " шест месеца в Либия, споделя, че за него Брюксел е финалният стадий от пътешествието му.

"Твърде доста пострадвам, желая държавното управление (на Белгия) да ми даде отбрана ", изяснява той на британски и моли да се унищожи записът на пръстовите му отпечатъци, изработен при влизането му в Италия.

Такова е ситуацията на доста от мигрантите, които наброяват сред 500 и 600 души съгласно организацията "Лекари на света " и сдружението "Белгийска кухня ", което им обезпечава вечеря.

Те са пристигнали в Европа през крайбрежията на Италия и са "Дъблински случаи ", по името на регламента, който изисква молбата им за леговище да се преглежда в първата европейска страна, в която са влезнали.

Полицейски тормоз

За управляващите това е равнозначно на обвързване да изоставен територията, припомня белгийската Служба за чужденци, която приема молбите за леговище и взе участие в полицейските инспекции, които постоянно се провеждат в парка.

За сдруженията тези инспекции са заплашване или даже тормоз. "Информираме ги, обясняваме им какви права имат ", акцентира обаче Доминик Ерну от Службата за чужденци.

Директорът на интервенциите на "Лекари на света " Стефан Ейманс, който предлага лекарски грижи два пъти седмично в парка "Максимилиан ", осъжда неналичието на информация към непридружените малолетни и малолетни лица, които съгласно него са 15-20 % от общия брой и "не знаят, че за тях има специфичен статут на отбрана в Белгия ".

Заради изчаквателната позиция на държавното управление жителите демонстрират взаимност и обезпечават спални чували и храна, като посещаемостта на региона е повишено тройно от април до юли.

В августовската вечер, когат Агенция Франс Прес следеше доброволците й в деяние, "Белгийска кухня " раздаде 620 порции ориз с доматен сос и зеленчуци за 40 минути на мигрантите, които са се събрали на дребни групи в заобиколеното от жилищни блокове зелено пространство.

Целта е да бъде избегнато всеобщо скупчване на хора, с цел да не се смущават локалните поданици, акцентира един от представителите на сдружението, Ясин Хадж Идриси.

Поляната е осеяна с празни кенчета и няколко носителя на СИМ карти. Бариерите на игралните площи пък се употребяват за сушене на пране.

На сутринта обаче всичко това се разчиства и паркът си възстановява естествения тип.

Мигрантите пък се връщат по подлезите или край близката гара, като някои от тях са решени да продължат пътя си на север.

По този маршрут те рискуват да попаднат на други полицейски инспекции по автомагистралите или на пристанището в Зеебрюге. В провинцията на това крайбрежие, Западна Фландрия, от началото на годината е имало по стотина арестувания седмично.

В края на юли 17-годишен судански младеж бе ранен смъртоносно в Брюксел, където бе сгазен от рейс, в който се опитвал да се вкопчи. Такава драма в столицата не се бе случвала от началото на мигрантската рецесия през 2015 година, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР