Стотици македонски и български граждани днес сведоха глава пред подвига

...
Стотици македонски и български граждани днес сведоха глава пред подвига
Коментари Харесай

Стотици сведоха глава пред подвига на Мара Бунева


Стотици македонски и български жители през днешния ден сведоха глава пред подвига на Мара Бунева, разстреляла в Скопие сръбския изтезател Велимир Прелич, тъкмо преди 90 години в центъра на македонската столица.

Панихида в нейна памет бе отслужена от български и македонски свещеници в църквата „ Свети Димитър “ в Скопие. Бяха положени венци на лобното място на Мара Бунева покрай Каменния мост край река Вардар. Честванията се провеждат от Българския културен клуб в Скопие.

Сред гостите от България се открояваха главно деятелите и симпатизанти на Политическа партия „ Възраждане ”, предвождани от водача на партията – Костадин Костадинов, както и представители на други по-малки патриотични организации. Председателят на партия „ Възраждане ” Костадин Костадинов означи и отдаде дължимото на живота и делото на Мара Бунева. Костадинов посочи и позитивните стъпки в политиката на двете страни, ориентирани към доближаване на България и Македония.

Мара Бунева е родена в град Тетово през 1901 година Учи в гимназията в Скопие, а след края на Първата международна война се реалокира в София, където приключва висшето се обучение. Омъжва се за офицера от българската войска Христо Хранков. Брат й Борис Бунев я притегля в редовете на Вътрешна македонска революционна организация. Започва да извършва поръчки на революционната организация, като на няколко пъти минава границата с тайни задания.

На 13 януари 1928 година Бунева убива в центъра на Скопие на Каменния мост на река Вардар Велимир Прелич, след което се прострелва в гърдите. Прелич е юридически консултант на Скопска Бановина и като подобен е виновен за Скопския студентски развой против дейците на Македонската младежка загадка революционна организация.

Запитана от сръбския офицер, дошъл пръв на мястото на атентата, за какво е умъртвила Прелич, смелата жена дава отговор: „ Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си. “

Мара Бунева умира на идващия ден, 14 януари от раните си. Погребението ѝ е осъществено без духовник и опело в анонимен гроб. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР