Стотици килограми мъртва риба покриха брега на Варненското езеро след

...
Стотици килограми мъртва риба покриха брега на Варненското езеро след
Коментари Харесай

Стотици килограми мъртва риба на брега на Варненското езеро

Стотици килограми мъртва риба покриха брега на Варненското езеро след мощно замърсяване на водите, предава.

При осъществена взаимна инспекция на специалистите на Басейнова дирекция, Регионална инспекция за опазване на околната среда и Изпълнителната организация по околна среда е открито, че до квартал " Аспарухово ", кораборемонтния цех и село Казашко на Варненското езеро има мъртва риба.

Тя е както по брега, по този начин и във водата към кораборемонтния цех. Там е открит и недостиг на О2 във водата - по първични данни. Взети са и проби, които ще бъдат подложени на разбор, с цел да се откри каква е повода, довела до гибелта на такова огромно количество риба. 

Мъртвата риба във Варненското езеро е видяна още при започване на седмицата от чиновници на Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури. Количествата обаче нарастват всеки ден.

" Това, което виждат във вторник, е мор на риби в южната страна на езерото. РИОСВ-Варна и " Басейнова дирекция " ще ни дадат правдиво пояснение ", изясни Бейхан Хасанов, шеф на отдел " Риболовен надзор " към ИАРА-Варна.

Сезирани са " Басейнова дирекция ", както и Регионална инспекция за опазване на околната среда.  От " Басейнова дирекция " обясниха, че са взети проби . Първоначално се е оказало, че тук-там има занижени равнища на О2 във водата. Тепърва ще се откри дали това е повода, защото единият тип риба може да живее и при такива условия.

Според риболовците обаче повода за смъртността е друга. Според тях отговорно е замърсяването в региона. Преди дни в " Моята вест " и фенове алармираха, че водата във Варненския залив е мощно нечиста поради спукана тръба с фекални води.

Според Хасанов, обаче не е допустимо това да е повода за измирането на рибата, защото тръбата е надалеч. Това не е първият случаи на всеобщ мор на риби в региона, съгласно специалистите - повода е точно ниското наличие на О2 във водата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР