Стотици изживяха на ново събитията от 1885 г. Пушки пукаха

...
Стотици изживяха на ново събитията от 1885 г. Пушки пукаха
Коментари Харесай

Пловдивчани изживяха отново Съединението с историческа възст...

Стотици изживяха на ново събитията от 1885 година

Пушки пукаха и гайди свириха на площад " Централен ", където стотици възрастни и деца се събраха, с цел да видят възстановката на събитията от 6 септември 1885 година Мирисът на барут също се разнесе по Главната.

Зрителите с интерес наблюдаваха събитията, довели до обединяването на двете разграничени половини на страната от Берлинския конгрес.

Историята оживя с помощта на комитет " Родолюбие ", а тази година най-малкият участник е 3-месечно бебе. То е дете на семейство, което членува в комитета.

Най-възрастният пък е на 66 години и влезе в ролята на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.

Четата, предвождана от Чардафон, дойде пред Военния клуб, въоръжена със старинни пищови и ятагани. На балкона на втория етаж там към този момент чакаше генерал-губернаторът Кръстевич.

В същото време на площада се развяваха флагове и замириса на барут. Децата затаиха мирис, когато четниците разпоредиха на губернатора да се съобщи. " И аз съм българин, и за мен България е скъпа. Аз изгубвам, само че печели България ", провикна се генерал-губернаторът и се съобщи без пердах.
После се качи във файтона, гайдите засвириха, надписът " Източна Румелия " от балкона беше сменен от българското знаме на Съединението. Гайдарите потеглиха постепенно след файтона по Главната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР