Стотици инспектори на НАП, съвместно с други държавни органи, започват

...
Стотици инспектори на НАП, съвместно с други държавни органи, започват
Коментари Харесай

НАП започва масови проверки за плащане на ДДС при внос

Стотици инспектори на Национална агенция за приходите, взаимно с други държавни органи, стартират всеобщ данъчен надзор за артикули, облагани с Данък добавена стойност при импорт, оповестиха от приходната организация. 

Данъчните ще наблюдават на място използването на режимите за освобождение от налог върху добавената стойност при импорт на артикули, които се внасят в България от трета страна, само че предопределени за друга страна членка на Европейски Съюз. При тези случаи Данък добавена стойност не се заплаща в България, а в другата страна членка, което е причина за измами, разясняват от Национална агенция за приходите.

Ще се управлява и " чистият " импорт, в при който стоките главно от Китай и Турция се внасят и ще се използват в България. Тук основният данъчен риск е ниската митническа облагаема стойност, на която стоките се обмитяват, само че тяхната продажна цена нормално е десетки до стотици пъти по-висока, като необлагането с Данък добавена стойност на тази разлика ощетява съществено бюджета.

В акцията на Национална агенция за приходите всеки импорт на артикули от трета страна в България ще бъде проследяван, от момента в който бъде завършен пред митническата администрация, приходната организация ще следи придвижването на стоката, документите за последващите й препродажби, като ще бъдат осъществени най-малко 10 000 инспекции на място в хранилища, търговски площи и счетоводни адвокатски фирми.

Основната задача на данъчните е да подсигуряват, че се заплаща действителен Данък добавена стойност. Инспекторите на Национална агенция за приходите ще вършат цялостен мониторинг на компаниите, които правят импорт посредством продан на данни с Агенция " Митници ".

Звеното " Фискален надзор " ще следи придвижването на стоките на територията на страната, а ревизори ще проучват стотици хиляди фактури и препродажбите на вносните артикули, като ще бъдат проверявани вносители, търговци на едро и дребно и при открити отклонения от облагане ще бъдат възлагани инспекции и проверки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР