Стотици хора се подготвят за експедиция, чиято цел е да

...
Стотици хора се подготвят за експедиция, чиято цел е да
Коментари Харесай

Учени от 19 страни в Арктика търсят решение на климатичните промени

Стотици хора се приготвят за експедиция, чиято цел е да изследва какво значи стоплянето на Арктика за всички нас

Те ще се изправят пред едни от най-суровите условия на Земята: полярни нощи, цялостен мрак, мощни стихии и температури, който могат да стигнат до минус 45 градуса по Целзий. Затова Маркъс Рекс който оглавява полярната експедиция от 600 индивида – най-голямата до момента – е помислил за всичко, което може да се обърка.

„ Имаме аварийни проекти за разнообразни обстановки, даже загуба на кораб “, споделя той, въпреки това да е малко евентуално.

Експедицията на име MOSAiC (Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate)струва 150 милиона $ и ще продължи цяла година, като участниците ще са от 19 разнообразни страни. Това ще бъде най-голямата и най-продължителна полярна експедиция в историята и първата полярна експедиция в регион, който световното стопляне стопля по-бързо от което и да е място на Земята.

Корабът e тръгнaл от Тромсьо, Норвегия на 20 септември и се е разположил близо до северна Гренландия.

Експедицията ще се реализира най-вече на немският ледоразбивач Polarstern, само че четири спомагателни ледоразбивача предоставени от Швеция, Русия и Китай от време на време ще доставят хора и муниции.

Участващите в плана, който ще бъде осъществен по време на полярната нощ, ще би трябвало деликатно да организират изследванията си. Еколозите, учещи фитопланктона и водораслите, ще употребяват щадящи червени лампи. Охранителите ще носят очила за нощно виждане, до момента в който патрулират за бели мечки. Дните ще са извънредно добре проведени и всеки на кораба ще има избрани отговорности.

Полярните температури се повишават и това се отразява освен на леда. „ Арктика е регионът, където се „ кове “ времето “, споделя Рекс. „ Разбирането на Арктика ще ни помогне да разберем какво се случва с времето. “ Разликата сред студения въздух на полюсите и топлия тропически въздух спомага на полярните струйни течения да се демонстрират отмерено в северното полукълбо. Когато тази температурна разлика намалее, струйните течения се разколебават и се завихря леден въздух, който може да стигне на юг.

Подготовката на пасажерите

Изследването на леда е физическо предизвикателство и в случай че се случи нещо на или наоколо до кораба, пасажерите ще бъдат надалеч от всякаква помощ. Поради това мнозина, които ще се качат на Polarstern би трябвало да минат през прецизна обучителна стратегия, където ще се приготвят по какъв начин да се оправят с пожари, евакуации и по какъв начин да стрелят с пушки ако бъдат нападнати от бели мечки.

„ Белите мечки не са нещо ново за мен “, споделя охранителят Ханс Хонълд. На всяка изследователска станция Хонълд и екипът му ще построят трикилометрова ограда, която ще бъде охранявана от пазачи с очила за нощно виждане. Ако бъде видяна мечка, хората неотложно би трябвало да се върнат на кораба. Ако нямат задоволително време, корабът ще надуе свирката си, с цел да изплаши животното. Сигнален револвер и пикантен спрей ще са последните средства, преди да се стреля по мечката.

Предизвикателствата по време на експедицията ще бъдат свързани с живеене в тясно пространство надалеч от семейство и близки. „ На борда нямаме психолог, само че управителният екип има опит в оправянето със стресови обстановки и хора, които може да изпаднат в рецесия, “, споделя Рекс.

„ Всички знаят, че подвластен един от различен. “

Повече информация: www.swissinfo.ch

Снимка: The German research vessel Polarstern will set out from Tromsø in Norway on Friday evening (Alfred-wegener-institut / Mario Hoppmann (cc-by 4.0))
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР