Стотици хора се качиха на Витоша снощи, за да броят

...
Стотици хора се качиха на Витоша снощи, за да броят
Коментари Харесай

Стотици хора се качиха на Витоша, за да броят падащи звезди

Стотици хора се качиха на Витоша нощес, с цел да броят падащи звезди. В момента е пикът на по този начин наречените Персеиди, които се виждат и с просто око, а сред два и четири през нощта от небето пада по звезда на минута. Небесното шоу продължава и довечера.

Падащите звезди през вчерашната нощ провокираха същински възторг в полите на Витоша. Стотици хора, въоръжени с одеяла, храна и питиета се насочиха към поляната на хижа Момина канара, с цел да следят звезното шоу. Тава предивика небивали за това време на нощта тапи в планината.

За да може да видите падащите звезди е належащо да сте задоволително отдалечени от града. Освен любопитни, на поляната бяха пристигнали и експерти. Един от тях е Александър, който прави фотоси на звездното небе.

Александър Симеонов: Трябва някакъв елементарен фотоапарат, с най-обикновен обектив и просто фотографията се прави към 20-30 секунди, с цел да може да се хване оптимално светлина като е мрачно.
Но какво в действителност са Персеидите? Попитахме астрономите.

Това са дребни частици останали от преминаващи комети, които минават през орбитата на земята и земята като мине през този облак от частици, тези дребни частици някои от които по няколко микрона или сантиметра, изгарят или се изпаряват в земната атмосфера и се появява по този начин наречения феномен на падаща звезда.
Персеидите идват от съзвездието Персей, което е на североизток и изгрява към 12 и половина. Ние обаче би трябвало да гледаме в противоположната посока, с цел да забележим падащите звезди.

Ганчо: Тази нощ имаме огромен шанс, че е новолуние, т.е. небето ще е безусловно мрачно, луната няма да пречи. Хората, които имат шанс да са в планината, на село или надалеч от светлините на градовете ще могат да видят над 100 метеора на час в техния най-много.
Падащите звезди могат да бъдат следени и през телескоп. Един от най-старите у нас се намира в обсерваторията на Софийския университет. В катедра астрономия разполагат и с високочестотна антена, посредством която рухването се хваща звуково.

Ганчо: Това е радиотелескоп, който може да засича примерно слънчеви бурии, бурии на Юпитер и даже както в този момент приказваме, за персеиди, може да засича когато падне метеор.
И последното наложително изискване, с цел да се насладите на небесния театър е да забравите за светещите екрани на телефоните си и да си пожелаете нещо хубаво откакто видите падаща звезда.

Фотограф на фотосите в репортажа: Александър Симеонов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР