Стотици хора посрещнаха първия изгрев на юли в близост до

...
Стотици хора посрещнаха първия изгрев на юли в близост до
Коментари Харесай

Юлска сутрин на яз. Жребчево

Стотици хора посрещнаха първия изгрев на юли наоколо до потопената църква на бент. Жрбчево, съобщи кореспондентът на БГНЕС.


За поредна година рано сутринта на 1 юли млади и остарели посрещат изгрева на слънцето на брега на морето или край реки и езера. По традиция „ Джулай морнинг “ символизира бунтарството, новаторството и желанието за независимост на личността. Движението поражда през 1986 година и най-вече хора се събират в местността „ Камен бряг “, която е най-източната точка на България и слънцето я огрява първо.

„ Джулай Морнинг “ или в резюме Джулая (по името на известната ария на „ Юрая Хийп “ от 1971 година „ July Morning “) е най-традиционният хипи празник в България от средата на 80-те години на предишния век. „ Джулай “ на британски език значи „ юли “ и от там „ Юлско утро “. Въпреки че традицията е обвързвана с хипи придвижването в Америка, тя съществува в България и до през днешния ден.


На всеки 30 юни против 1 юли огромни групи хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, с цел да посрещнат дружно слънцето, което изгрява над морето. Обикновено събитието се предхожда от концерти – обичайно на рок банди, и е известно измежду феновете на традицията като „ лятната Нова година “.

Хората считат, че посрещането на първото юлско утро им оказва помощ да се пречистят под слънчевите лъчи. Някои практикуват и къпане в морето, като допълващ обред на символичното „ духовно прераждане “. На плажа от време на време се палят огньове, пеят се песни и се свири на китара. Има почитатели, гордо наричащи себе си „ джулайци “, които от десетилетия не са пропущали този самобитен и трогателен празник на навлизащото в разгара си лято, който носи желанието за независимост и ново начало. Със сигурност всеки Джулай носи неповторимата си атмосфера и красиви мемоари. Движението няма връзка с някаква езическа или религиозна традиция, само че до ден сегашен събира хиляди въодушевени хора от разнообразни генерации край водата.


Джулая е неповторим за България заради естеството на неговото пораждане и не се следи в други европейски страни. Твърди се, че е почнал като митинг против комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната ария на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първите участници. След рухването на комунистическия режим в страната придвижването продължава да съществува, само че неналичието на първоизточника за митинг трансформира с времето главната концепция на първото хипи-движение в България. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР