Стотици хора погубиха реколтата си заради проливните дъждове, предизвикали наводнение

...
Стотици хора погубиха реколтата си заради проливните дъждове, предизвикали наводнение
Коментари Харесай

Експерт: Олиото ще поскъпне с 50%, внасяме зърно от радиоактивни райони в Украйна

Стотици хора погубиха реколтата си поради проливните дъждове, провокирали наводняване в Карловско. Тонове слънчоглед и пшеница са потопени. 

Земеделските  производители нямат модерни бази за предпазване на продукцията. Условията са примитивни освен в местата, където имаше наводнения. Прогнозирахме, че два пъти ще се усили цената на самото произвеждане на храни в България. Инфлацията при тях към този момент отива към 40%. Това съобщи доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките в ефира на " България заран ".

" Вчера министърът сподели в народен ефир, че няма противозаконна сеч. В същото време хората и камерите демонстрират отрязани трупи. Те запушват и не разрешат реката да се оттчете ", разяснява той.

Боюклиев акцентира, че три пъти са поскъпнали азотните торове, от които зависи 30 на 100 от реколтата.

" Спасихме се от апетит, тъй като хората си създават в дворовете. Има световен риск от продоволствена рецесия. Европа ще се избави, апетит няма да има, само че ще има дефицит на артикули ", установи специалистът. Той даде образец с реколтата от слънчоглед в Западна Европа. 

Доц. Боюклиев направи прогноза за Bulgaria ON AIR по отношение на цените на главните хранителни артикули.

" Намаляването на Данък добавена стойност за хляба като цяло не е имало никакъв резултат в цялата страна.  Имаме недостиг на експертност и на държавност. Хлябът няма по какъв начин да не нарастне, в случай че не запазим същото качество и грамаж. Ние го изчисляваме на кг, по тази причина споделяме, че е поскъпнал два пъти ", изясни той.

По негово мнение у нас се е следило стабилизиране на цената на олиото поради влизането на слънчоглед от Украйна в страната. 

" Трябва да сме солидарни с Украйна и да сме срещу войната, само че това зърно идва от региони, които са радиоактивни. Цената на олиото обаче отново ще тръгне нагоре с към 50%. При захарта също се чака повишаване ", заяви той. 

Според специалиста при рецесии постоянно се понижават качеството и грамажа.  

" Мазетата в селата се пълнят с консерви. Българинът ще оцелее, няма да има безспорен апетит като в Африка, само че ще бъде тежко ", счита той.

Доц. Боюклиев заключи, че в България се храним с некачествена вносна храна, което е " удар против генофонда на България ". 

" Престъпление е да внасяме 80% от плодовете и зеленчуците си ", заключи той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР