Стотици хиляди каталунци се събраха днес в центъра на Барселона.

...
Стотици хиляди каталунци се събраха днес в центъра на Барселона.
Коментари Харесай

Стотици хиляди каталунци излязоха по улиците на Барселона, за да поискат независимост

Стотици хиляди каталунци се събраха през днешния ден в центъра на Барселона.


С развяване на флагове на червени и жълти линии и пердашене на барабани те изрекоха поддръжка за независимостта на Каталуния в миг, когато Мадрид пробва да попречва планувания референдум за отцепването й от Испания, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс. 11 септември е националният ден на Каталуния, "Диада ", когато Барселона е завладяна през 1714 година от войските на крал Фелипе Пети, който по-късно лишава автономията на региона, напомни Агенция Франс Прес. Организаторите на днешната проява отброиха алегорично по високоговорители последните 10 секунди до 17,14 часа, означи АП. Преди началото на шествието те споделиха, че чакат 450 000 души.

Много от участниците носеха флуоресцентни жълти тениски с написана думата "Да " и развяваха знамето, известно с името "естелада ", на което е изобразен наследник триъгълник с бяла звезда, вписан в обичайния каталунски байрак на червени и жълти линии. Други разпънаха плакати с надписи "Сбогом, Испания ", "Ще бъдем свободна страна " и "Изпълнени с вяра ". Една от плануваните от стачкуващите акции бе да оформят две пресичащи се линии от хора, дълги по един километър, с цел да изобразят признака "Х ", който ще напишат в полето "Да " на бюлетината на 1 октомври, заяви Агенция Франс Прес.

Настроението бе празнично и доста от участниците показаха убеденост, че референдумът за отцепването от Испания ще се състои на обещаната дата. Испанският парламентарен съд подреди вотът да бъде анулиран, а централното държавно управление дава всичко от себе си да го осуети, само че районният водач Карлес Пучдемон се зарече да създаде референдума непременно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР