Стотици хиляди хора в района на разрушения язовир Нова Каховка

...
Стотици хиляди хора в района на разрушения язовир Нова Каховка
Коментари Харесай

Стотици хиляди в района на яз. Новa Каховка може да останат без питейна вода

Стотици хиляди хора в региона на опустошения язовир " Нова Каховка " в Украйна са застрашени да останат без питейна вода.

Затова разнообразни организации на Организация на обединените нации доставят в региона бутилирана вода и санитарни пакети, заяви Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар за филантропичната помощ.

Нивото на водата в Херсонска област е спаднало, само че под вода остават десетки селища, потопени след разрушаването на язовирната стена, за което и Украйна, и Западът упрекват Русия.

На територията на региона към този момент е неразрешено използването на вода от акваторията на Днепър поради високата степен на замърсяване. Въведена е и възбрана за къпане, водопой на животни и улов на риба.

Украинският президент Володимир Зеленски за следващ път подлага на критика реакцията на интернационалните организации на случилото се в Украйна:

" Когато интернационалните организации, които би трябвало да пазят живота на хората в световен мащаб, не съумяват да образуват и изпратят избавителна задача на окупираната територия даже за седмица, когато някои международни субекти не се вземат решение да излязат с ясни и остри изказвания, които осъждат това следващо съветско закононарушение, тази уязвимост подхранва терористите, а равнодушието ги насърчава. Ние би трябвало да преодолеем това и ще го създадем ".

Зеленски означи, че през вчерашния ден в Херсонска и Николаевска област са евакуирани над 3 хиляди души.

В същото време украинският представител в Организация на обединените нации Серхий Кислиця написа в Туитър, че Русия продължава да отхвърля достъп на международната организация до завзетите региони за оказване на помощ.  

Междувременно 15 вагона на товарен трен дерайлираха в съветската Белгородска област. Това написа късно нощес в Телеграм губенаторът на региона Вячеслав Гладков.

По думите му няма жертви - влакът е бил празен. Причините за случая се обясняват.

Белгородска област, която граничи с Украйна - напоследък е подложена съвсем ежедневно на офанзиви и обстрели, като локалните управляващи упрекват за това украинците.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР