Стотици хиляди хора, млади и възрастни, изпълниха до краен предел

...
Стотици хиляди хора, млади и възрастни, изпълниха до краен предел
Коментари Харесай

Опозицията в Турция проведе най-многолюдния си митинг преди изборите

Стотици хиляди хора, млади и възрастни, извършиха до краен лимит най-големия парк Орхангази в Малтепе на азиатския бряг на Истанбул за предизборния протест на опозиционния Национален алианс, който се организира под наслов " Голямата среща с народа ", предава за Българска телеграфна агенция Нахиде Дениз.    Паркът бе като море от развяващи се червени флагове и постери с лика на Ататюрк. Възгласи " Право ", " Искаме същинско правораздаване ", " Време е за смяна ", " Икономически разцвет ", " Пролетта е наша " огласяха терена. Направи усещане многолюдното наличие на дами и младежи.   В митинга участваха водачите на 6-те политически партии (Народнорепубликанската партия, " Добра партия ", ДЕВА, Партията на бъдещето, Партията на щастието и Демократическата партия), които са обединени в Националния алианс отпред с претендента за президент Кемал Кълъчдароглу, както и претендентите за вицепрезидент Екрем Имамоглу, кмет на Истанбул, и Мансур Яваш, кмет на Анкара.   В речите си водачите подчертаваха, че изборите на 14 май ще донесат смяна на едноличния режим, а също и че изборът за президент ще бъде извоюван още на първия тур от опозиционния претендент Кемал Кълъчдароглу.  

Митингът продължи повече от 3 часа, само че хората не си тръгваха и останаха до края, макар че бе притъмняло и заваля дъжд. Танцуваха и пееха дружно.   Когато претендентът за президент на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу излезе на трибуната, присъстващите го посрещнаха с бурни възгласи " Обещаваме ти ", " Пролетта идва ", " Ти ще си нашият президент ". (Това са няколко от предизборните лозунги на главната опозиционна Народнорепубликанска партия).   В речта си Кълъчдароглу подчертава на демокрацията, на парламентарната народна власт, от която по думите му най-вече се нуждае сега Турция, както и от спечелването на президентския пост още на първия тур.   " Аз ще бъда президент на 85-милионна Турция и задачата е да я издърпаме нагоре, да служим заслужено на народа. Страната и народът се нуждаят от стопански разцвет и от успокоение, тъй като разединиха обществото въз основата на религията, сподели Кълъчдароглу.   Той особено подчертава на младежите, чиито гласове ще бъдат от голяма важност за вота.   " Около 800 хиляди младежи ще гласоподават за пръв път в Истанбул. Вие сте тези, които ще допринесете за смяната на автократичния режим с демократично ръководство. Вие сте нашата мощ. Това е чест, която имам вяра, че ще извършите почтено ", съобщи претендентът за президент на опозицията, противник на Ердоган.   Той даде обещание, че в случай че опозицията пристигна на власт ще върне в страната им сирийските и афганистанските мигранти.

Близките до опозицията медии окачествиха митинга като най-големия и оживен опозиционен протест през последните 20 години.   " Милиони се стекоха на митинга на опозицията ", написа органът на Народнорепубликанската партия в. " Джумхуриет ". Според вестника това е бил исторически протест.   Вестник " Биргюн " излезе със заглавие " Големият протест на опозицията: Готови ли сте за смяната ".   В Истанбул предизборният маратон ще продължи и на следващия ден с протест на Републиканския алианс отпред с президента Реджеп Тайип Ердоган.   Митингът се привиква следобяд в най-големия парк в европейската част на Истанбул - националният парк на летище „ Ататюрк “.   Очаква се това да бъде най-многолюдният протест на Републиканския алианс, за който ще дойдат доста хора от разнообразни региони на мегаполиса, а също и от провинцията, оповестиха проправителствени медии.   Последните манифестации на опозиционния Национален алианс, главните противници на Републиканския алианс, и на претендентите за президент на изборите ще се проведат на 12 май в Анкара, два дни преди изборите за парламент и президент, които ще се състоят на 14 май.   Ако има балотаж на президентските избори, той ще бъде на 28 май.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР