Стотици граждани се включиха в тържественото отбелязване на Националния празник

...
Стотици граждани се включиха в тържественото отбелязване на Националния празник
Коментари Харесай

Плевен отбеляза тържествено Националния празник на България 3-ти март

Стотици жители се включиха в тържественото отбелязване на Националния празник на България 3-ти март на централнияплощад " Възраждане " в Плевен.

Сред тях бяха народни представители, регионалният шеф Виолета Иеремиева и найните заместници, ръководителят на ОбС-Плевен доцент доктор Иван Малкодански, общински съветници, кметът на община Плевен доктор Валентин Христов, някогашни кметове на Плевен, зам.-кметове и ръководители на отдели в Община Плевени други посетители.

След издигането на националния байрак, плевенски свещеници отслужиха панихида за починалите воини пред Вечния огън на параклис-мавзолей " Свети Георги Победоносец ".

В словото си, кметът на Плевен доктор Валентин Христов сподели:

„ В мрачните години на робството безчет просветители, духовници и революционери освен възродиха вярата, родолюбието и гордостта на народа ни, само че изапалиха искрата на протеста. Удавеното в кръв Априлско въстание отекна по света като мощен зов за правото на самостоятелен и заслужен живот.

В храбър поход, за избавлението на предците ни потеглиха хиляди български опълченци и воини. Мнозина от тях останаха в нашата земя, а тяхната смаожертва продължава да бъде образец за смелост и героизъм, увековечена в стотиците монументи, издигнати от признателните потомци.

Редутите край Телиш, Гривица и Плевен - Мъртвата котловина още пазят загатна за най-драматичните сражения в тази война, откъдето изгра свободата на България.

В актуалния свят на провокации и военни спорове живата памет за предишното все по-силно ни припомня, какъв брой висока е цената на мира и свободата, и какъв брой значимо е да ги съхраним.

Дължим го на всички, отдали живота си на тези най-висши човешки полезности и на бъдещето.

Дълбок реверанс пред героите на Плевен и България! ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР