Стотици футболисти от Дунав (Русе) ще заменят смартфоните си с

...
Стотици футболисти от Дунав (Русе) ще заменят смартфоните си с
Коментари Харесай

Инициатива: Футболистите на Дунав заменят смартфоните с книги

Стотици футболисти от Дунав (Русе) ще заменят смарт телефоните си с книги, с цел да се включат в специфична акция за поощряване на четенето измежду младите. Предизвикателството ще продължи до 15-и декември, като всяко от участващите деца би трябвало да прочете най-малко по една книга и да показа усещанията си от нея в текст до една страница. Най-активните деца ще получат и награди, свързани с четенето и книгите.

" Първата ни задача като клуб е да спомогнем образуването на персони, а по-късно и спортисти. Затова с управлението на клуба взехме решение да дадем началото на тази самодейност, като опция да обърнем внимание на нашите ученици за един значим проблем. В днешния софтуерен свят е обикновено децата да бъдат обградени от технологии, само че би трябвало и да търсим баланс и да не разрешаваме всекидневието им да бъде изцяло захласнато от тях. Също по този начин желаеме да разпространяваме измежду нашите спортисти и концепцията, че четенето носи и съответни изгоди за тяхното показване на терена, тъй като футболът с изключение на физически е и интелектуален спорт. Качества като централизация, креативност, предугаждане на обстановките, взимане на бързи и верни решения се развиват най-добре с интензивно четене. ", показа Самир Мастънов - началник на детско-юношеската школа на ФК Дунав.

Българските деца прекарват сред 3 и 5 часа дневно пред екраните на разнообразни електронни устройства, а годишният отчет за младежите в България за 2019-а година демонстрира, че 68% от младежите в страната ни не четат интензивно книги. Това ни слага в дъното на Европейски Съюз по този индикатор.

Кампанията за поощряване на четенето измежду младите футболисти е първата сходна самодейност в България, която се провежда от ФК Дунав. Нейната цел е да развие въображението на децата, отделяйки ги от света на обществените мрежи и насочвайки вниманието им към четенето на книги. По този метод футболният клуб слага основите на нов вид метод за работа с младите гении в България, който до този миг не е бил прилаган в страната.

Участващите деца би трябвало да изберат книга в сфера по желание, която да прочетат в границите на месец. Целта е всеки от тях да отделя по един час на ден, изолирайки всички електронни устройства към себе си. Накрая всяко дете би трябвало да опише малко обобщение на книгата в границите на една страница. Изработените резюмета ще бъдат оповестени и публикувани на особено място в мрежата на ФК " Дунав " Русе, а най-хубавите могат да бъдат издадени и в книга.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР