Стотици евакуирани в индийския хималайски щат на фона на мусонния хаос

...
Стотици хора бяха евакуирани и спасителите продължават да издирват хора,
Коментари Харесай

Стотици хора бяха евакуирани и спасителите продължават да издирват хора, за които се опасява, че са изчезнали при наводнения и свлачища, които убиха най-малко 60 в индийския щат Химачал Прадеш, включително 11, които загина при срутването на популярен храм.

„Повече от 800 души бяха евакуирани от ниските райони на Кангра близо до язовир Понг, тъй като селата им станаха недостъпни поради повишеното ниво на водата в резервоара на язовира“, каза главният министър Суквиндер Синг Сукху в сряда.

„Операцията по евакуация все още продължава, тъй като все повече хора се евакуират“, каза той в публикация в X, бивш Twitter.

Дни на проливни дъждове отнесоха превозни средства, събориха сгради и разрушиха мостове в северния хималайски щат.

Наводненията и свлачищата са често срещани и причиняват широко разпространено опустошение по време на сезона на мусоните в Индия, но експертите казват, че изменението на климата увеличава тяхната честота и тежест.

Хиляди хора са блокирани след прекъсвания на пътища, електропроводи и комуникационни мрежи.

„Страданието на засегнатите не може да бъде облекчено с пари, но правителството ще им предостави цялата възможна помощ в този час на бедствие“, каза Сукху, главният министър във вторник.

Най-малко 11 души загинаха, когато свлачище предизвика срутването на популярен храм на хиндуисткото божество Шива в столицата на щата Шимла.

На други места в щата железопътни линии бяха забелязани да висят във въздуха, след като земята под тях беше отмита.

Суху каза, че бедствието е най-лошото, ударило Химачал Прадеш през последните 50 години. Годишните чествания на Деня на независимостта във вторник, отбелязващи края на британското колониално управление, бяха намалени, за да се концентрират върху спасителните усилия.

Премиерът Нарендра Моди, говорейки от Червения форт в Ню Делхи за обръщението си по случай Деня на независимостта, каза, че неотдавнашните природни бедствия са причинили „невъобразими проблеми“ на семействата в цялата страна.

„Изразявам симпатиите си към всички тях и ги уверявам, че държавните и централните правителства ще работят заедно“, каза той пред тълпата.

Поне още 13 души също са били убити от петък в съседен щат Утаракханд, съобщиха официални лица във вторник.

Спасителните екипи там се надпреварваха да отстраняват отломки, след като хората се страхуваха, че са затрупани, когато обилните валежи предизвикаха свлачища.

Петима души бяха затрупани, когато свлачище удари курорт близо до популярното място за йога Ришикеш на брега на река Ганг.

Близо 350 пътя около Утаракханд са били затворени за движение, според държавните бюлетини за бедствия.

Няколко крайречни градове и села в двата щата бяха изложени на риск от внезапни наводнения поради прогнозата за силен дъжд.

Мусонът носи около 80 процента от годишните си валежи в Южна Азия и е жизненоважен както за селското стопанство, така и за прехраната на милиони. Но също така носи разрушения всяка година под формата на свлачища и наводнения.

Дните на безмилостни мусонни дъждове убиха най-малко 90 души миналия месец, докато в столицата Ню Делхи река Ямуна, която се вие ​​покрай мегаполиса, отбеляза най-високите си нива от 1978 г. насам.

Синоптиците очакват проливните дъждове да продължат в индийските Хималаи поне до петък.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР