Стотици етнически сърби издигнаха барикади на път в Северно Косово

...
Стотици етнически сърби издигнаха барикади на път в Северно Косово
Коментари Харесай

Ескалация, косовските сърби издигнаха пътни блокади

Стотици етнически сърби издигнаха барикади на път в Северно Косово в събота, блокирайки придвижването през двата съществени гранични пункта към Сърбия, заяви полицията. Камиони, коли за спешна помощ и селскостопански машини бяха употребявани за блокадите, подхранвайки неотдавнашното напрежение, което включваше детонации, пукотевица и въоръжено нахлуване против полицейски патрул, при което бе ранен етнически албански служител на реда. Демонстрантите споделиха пред Агенция Франс Прес, че са възмутени от ареста на някогашен етнически сръбски служител на реда, който е обвинен, че е забъркан в набези против косовски служители на реда.



Протестът беше разгласен посредством задействане на сирени за незабавна помощ в няколко града в обитаемото с болшинство от сърби Северно Косово. Местните медии оповестяват, че протестиращите са желали да попречат на задържания чиновник да бъде трансфериран в столицата Прищина.

Косовският министър на вътрешните работи Джелал Свекла сподели, че някогашният служител на реда е един от двамата обвинени, задържани за набези против служители на реда през последните няколко дни. Неотдавнашният припадък на напрежение избухна, откакто Косово насрочи локални избори в общините със сръбско болшинство за 18 декември, които главната сръбска политическа партия съобщи, че ще бойкотира. Във вторник се чуха детонации и пукотевица, до момента в който представители на косовските изборни органи посетиха две общини в Северно Косово, с цел да приготвят вота, само че няма известия за ранени.

Малко след задействането на блокадите косовският президент Вьоса Османи разгласи в прессъобщение, че изборите ще бъдат отсрочени за 23 април. Полицай беше ранен в Северно Косово в четвъртък, откакто етническата албанска полиция беше ситуирана в нестабилния район. Правителството на Косово сподели, че полицията - основно етнически албанци - е била ситуирана, откакто локалните сърби групово подадоха оставки от публични постове в символ на митинг против решението на Косово да размени сръбските регистрационни номера на колите с косовски. Етническите сърби също проведоха ежедневни митинги и блокираха придвижването на двата северни гранични пункта на Косово със Сърбия предишния септември, протестирайки против казуса с регистрационните номера.



Прищина и Белград си размениха виновността за последния кръг от произшествия. Основният източник на напрежение е декларацията за самостоятелност на Косово от 2008 година, която Сърбия не признава и предизвиква сръбското малцинство да остане лоялно към Белград. Сърбите съставляват към 120 000 от почти 1,8-милионното население на Косово, формирано от етнически албанци.

Сърбия ще изиска от мироопазващите сили на НАТО да ѝ разрешат да разположи сръбски военни и служители на реда в Косово в сходство с наредбите на резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която постави завършек на войната там през 1999 година, съобщи президентът Александър Вучич, представен от " Ройтерс ".

Kosovo
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР