Стотици екoактивисти нахлуха в събота в зона с частни самолети

...
Стотици екoактивисти нахлуха в събота в зона с частни самолети
Коментари Харесай

Стотици арестувани екоактивисти на летището в Амстердам

Стотици екoактивисти нахлуха в събота в зона с частни самолети на летище " Схипхол " в Амстердам и нарушиха краткотрайно графика на полетите, заяви " Ройтерс ". Демонстрацията е траяла часове.

Военна полиция се намеси и бяха видяни да водят десетки протестиращи с рейсове.

Повече от 100 деятели бяха задържани.

Протестът беше част от демонстрации във и към въздушния център, проведени от Greenpeace и Extinction Rebellion в подготовката за договарянията за климата COP27 в Египет.

Не се оповестява за закъснения на търговски полети.

" Искаме по-малко полети, повече влакове и възбрана на ненужните полети на къси дистанции и частни самолети ", сподели водачът на акцията на Грийнпийс Холандия Деуи Злох.

Екологичната организация твърди, че летището е най-големият източник на излъчвания на въглероден диоксид в Холандия,  като отделя 12 милиарда кг годишно.

В отговор на митинга от летището обявиха, че имат за цел то да стане летище без излъчвания до 2030 година и поддържат задачите за авиационната промишленост да доближи чисти нулеви излъчвания до 2050 година

Холандското държавно управление разгласи проекти през юни за ограничение на годишните пасажери на летището до 440 000 , към 11% под равнищата от 2019 година, базирайки се на опасенията за замърсяването на въздуха и климата.

Министърът на превоза Марк Харберс съобщи пред Народното събрание предишния месец, че неговата работа не може да управлява възходящия трафик на частни самолети и държавното управление обмисля дали да включи въпроса в политиката си за климата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР