Стотици демонстранти се събраха в центъра на Лисабон въпреки влязлата

...
Стотици демонстранти се събраха в центъра на Лисабон въпреки влязлата
Коментари Харесай

Стотици протестират в центъра на Лисабон, въпреки забраните

Стотици стачкуващи се събраха в центъра на Лисабон макар влязлата в действие от през днешния ден следобяд възбрана за излизане по улиците през уикендите в най-засегнатите от ковид региони на Португалия, оповестява Българска телеграфна агенция.

След прелюдия от понеделник полицейски час в работните дни сред 23.00 и 05.00 часа, от през днешния ден следобяд влезе в действие и възбрана за излизане на публични места през уикендите от 13.00 до 05.00 часа. Мярката важи за над 100 от най-засегнатите от ковид региони, където живеят към 70 % от 10-милионното население на страната.

Около 500 души стачкуваха през днешния ден по апела на ресторантьорите, един от най-пострадалите от ограничаващите ограничения браншове, както и по самодейност на гражданско придвижване, провело "шествие за независимост ". Час по-късно стачкуващите се разотидоха.

"Пандемията е тук и би трябвало да се защитим, само че без да убиваме стопанската система ", посочи 33-годишната Карла Торес, която работи в пиар компания, чиито клиенти са майстори готвачи, заведения за хранене и хотели. "Клиентите ни към този момент не могат да ни заплащат, а доста от тях ще бъдат принудени да редуцират чиновници още от идния месец ", добави тя.

Снощи в огромния северен португалски град Порту се събраха чиновници от ресторантьорския бранш, при което на моменти породи напрежение сред протестиращите и полицията.



"Този уикенд ще бъде доста друго. Ще би трябвало да си стоим вкъщи и следобяд, и вечерта. Ще бъде доста мъчно за всички ни ", призна министър председателят Антониу Коща във видеопослание, публикувано тази заран.

За да аргументира спомагателното изпитание, което се желае от португалците, той посочи, че развиването на обстановката с ковид в действителност е доста съществено. По днешни данни на основната дирекция по опазване на здравето новите доказани случаи на ковид през последните 24 часа са 6600, а общият брой на умрелите от COVID-19 е надхвърлил 3300.

От понеделник, 16 ноември, изключителните ограничения и полицейският час през нощта и през уикендите ще бъдат въведени в нови райони и ще обиден две трети от португалските общини и 80 % от популацията на страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР