Стопкадри Нова ТвСпоред Николай Костов няма сблъсък на финансови интереси

...
Стопкадри Нова ТвСпоред Николай Костов няма сблъсък на финансови интереси
Коментари Харесай

Експерт: Лекарствата от електронните рецепи вече са с различен код

Стопкадри Нова Тв

Според Николай Костов няма конфликт на финансови ползи при електронните предписания за лекарства и антибиотици.

Той разгласи, че лекарите предписват медикаментите по друг метод.

И даде образец, че преди доктор, когато е предписвал лекарство, не се е интересувал кой е притежателят на позволение за приложимост.

Сега обаче се предписват медикаменти, които от време на време са с друг ензис код и когато се предпише съответно лекарство с ензис код, което него го няма сега, ние не можем да отпуснем, тъй като не ни пуска софтуера, макар че то на процедура даже не е заместено. Защото става дума за едно и също лекарство с друг ензис код, сподели по Нова Тв ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Това е разликата с преди, а не просто името на медикаментите. Например в този момент някои лекари схванаха, че антибиотик съществува в разнообразни опаковки и тези опаковки имат разнообразни ензис кодове. И когато се предпише да речем авелокс от 5 таблетки, той би трябвало да е тъкмо от 5 таблетки а не от седем, защото другите две са с доста по-различни ензис кодове и софтуера не ни разрешава да го издадем това лекарство. Проблемът е, че лекарите за първи път се сблъскват с това нещо и не знаят какво има на пазара и какво няма, добави той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР