Стопкадър бТВМинистърът на околната среда и водите Юлиан Попов успокои

...
Стопкадър бТВМинистърът на околната среда и водите Юлиан Попов успокои
Коментари Харесай

Министър Попов: Морето ни е чисто, къпете се спокойно

Стопкадър бТВ

Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов успокои българите и туристите, че нашето море е чисто след взривения язовир в Украйна и могат умерено да се къпят.

„ Гледаме доста отблизо тази обстановка, аз съм в контакт с държавното управление на Украйна, на Молдова и на Румъния, съответните министерства обменят информация непрекъснато. В Министерството на околната среда има засилен надзор и също така координационно звено, което особено с този проблем се занимава. Наше отделение и също поделения на други министерства, създават модели, които не просто следят дали е мръсно в този момент морето, а какви са вероятностите за вероятно замърсяване. Сега няма съображение за терзание, само че просто се следи проблема непрекъснато “, сподели в „ Лице в лице “ по бТВ Попов.

„ Тези мазути и масла, които са изтекли от Украйна към румънското крайбрежие, те са изтекли вследствие на взривяване на електроцентрали и други уреди. Аз си мисля, че са към 150 тона масла, което звучи като доста огромно количество, само че в действителност не е чак толкоз огромно, и то не се придвижва като едно леке в една посока, то се разсейва и се разпръсква, част от него се всмуква, друга част ще отиде в други места. Това не е токсично, в смисъл няма съществено токсично замърсяване и за суматоха няма причина “, добави министърът.

„ Не единствено брега, сътрудници от Черноморския флот и Военноморски сили следят морето във вътрешността, вършат се наблюдения на всяко едно нещо, което се мести. Хората да не се тормозят, в случай че нещо има, ние ще предупредим по-рано. Ако има форма на замърсяване, ще кажем дни по-рано, даже в случай че има опасности от замърсяване, да не приказваме за хибридната агитация, която обича такива проблеми, с цел да образува тяхната история. Нашето море е чисто, всички може да се къпят и да са спокойни. Ако изобщо нещо се случи, дни преди този момент хората ще бъдат предизвестени за риск от замърсяване. Няма сериозен риск и за преливане на язовири. Всичките у нас са цялостни и се изпускат контролно “, сподели още Юлиан Попов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР