„Стопирахме преговорите за правителство, защото сме загрижени за българската държава

...
„Стопирахме преговорите за правителство, защото сме загрижени за българската държава
Коментари Харесай

Таско Ерменков, БСП: Президентът е знаел за изгонването на дипломатите, ако е имало доклад на ДАНС

„ Стопирахме договарянията за държавно управление, тъй като сме загрижени за българската страна и когато се вземат решения, които са невиждани по своята същина, когато сме на границата на разкъсване на дипломатическите връзки с Русия, нещата минават границите. А това е един от доста образци, при които се вземат решения еднолично от премиера без да има съвещания, както е записано в съдружното съглашение. “

Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия Таско Ерменков в предаването „ Делници “ по Евроком.

„ Ако има отчет на ДАНС, както твърди премиера в оставка Петков, който да уличава 70 чиновници на съветското посолство в България, няма метод този отчет да не е стигнал до президента, защото ръководителят на ДАНС по закон би трябвало да дават три идентични отчета – на премиера, на президента и на ръководителя на Народното събрание. Ако той не си е приключил това обвързване, би следвало да бъде уволнен на момента. Ако го е извършил, няма по какъв начин президентът да не знае какво се е случило, както твърди той “, изясни социалистът.

„ Нещо повече, когато приказваш за такова число – 70 чиновници, които се занимават, съгласно изказването на Петков, с противодържавна активност, това е пробив в националната система за сигурност. И вместо да бърза с консултациите и връчването на мандата, на мястото на президента бих свикал Консултативен съвет по национална сигурност “, добави Ерменков.

По неговите думи, когато гониш дипломати, би трябвало да си събрал задоволително фактологичен материал. Според Ерменков тези, които са работили против страната, не са работили във вакуум, срещали са се с хора и тези хора би трябвало да бъдат тествани от прокуратурата.
„ Но тук съгласно мен става дума за един фойерверк, който не е и единствен. Беше фойерверк, когато бяхме едни от първите страни в Европа, които затвориха въздушното си пространство и това не беше решено на Министерски съвет. Беше фойерверк, когато прекратихме договорите за доставка на природен газ с Русия, отказвайки да плащаме по новата скица – още веднъж еднолично взето решение. Беше фойерверк, когато нашият министър на туризма полагаше всички старания да резервира съветския туристически поток в България, а на един от интернационалните конгреси по туризъм беше пратен емисар, който да гласоподава срещу Русия. Т.е. имаме едно ясно държание на еднолично взимане не решения, които се отразяват пагубно на България “, разяснява Таско Ерменков.

Членът на тясното управление на Българска социалистическа партия изясни, че да затворят консулските служби на Русия в България значи, че нито един българин не може да получи виза, в случай че желае да отиде в Русия. „ Освен, че изгонваме 70 съветски дипломати, ние затваряме Русия за българите “, уточни Ерменков. Той разяснява още, че с изключение на консулски чиновници, които са помолени да изоставен страната, изгонени са и част от учителите в учебното заведение към съветското посолство, което значи, че то не може да действа, а там, с изключение на деца на съветски дипломати и чиновници в задачите, учат и български деца.

„ Премиерът в оставка Петков би трябвало да си понесе политическата отговорност за всичко това “, безапелационен бе Таско Ерменков.
„ На масата сме поставили – Кирил Петков не го одобряваме като предстоящ министър председател на България. Ако от „ Продължаваме промяната “ сметнат, че може да се смени личността на премиера, само че освен личността, а и метода, по който се вземат решенията, бихме могли да търсим разновидности за продължение на работата на този парламент “, сподели социалистът.
По неговите думи това би било положително решение, защото още едни избори сега не биха довели до нещо по друго, което имаме сега, а и може да стане по-трудно да се образува болшинство. „ Можем да влезем в една серпантина от служебни държавни управления “, предизвести Таско Ерменков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР