Стопанската активност на предприятията в София чувствително се отличава по

...
Стопанската активност на предприятията в София чувствително се отличава по
Коментари Харесай

От Младост до Лозенец и Оборище: Районите в столицата, в които работят най-много хора

Стопанската интензивност на предприятията в София сензитивно се отличава по региони, като в някои елементи на столицата се следи развиване на бизнес площи и централизация на икономическа интензивност. Над 50% от приходите на фирмите в София се концентрират в регионите Младост, Лозенец, Триадица, Възраждане, Средец и Витоша, написа в изследване на Института за пазарна стопанска система, направено по поръчка на Агенцията за вложения на София /СОАПИ/.

Бурното развиване на услугите през последните години и появяването на огромни бизнес и офис пространства на избрани места в столицата предопределят изпреварващото развиване на някои региони. Икономическият напредък е в по-голяма степен съсредоточен в централните и южните региони на столицата. Район Младост се отличава с максимален принос както за приходите на фирмите в София, по този начин и за броя работни места в столицата. Младост бележи стабилен растеж през последните 10 години, подсилен от концентрацията на офис площи (клас А) и притока на задгранични вложения, в това число в цифрова сфера. Район Люлин, въпреки и с най-голямо население и огромен брой стопански дейни лица, има по-скоро жилищни функционалности, като концентрира дребен дял от работните места.

Районите в центъра или в непосредствена непосредственост до централните градски елементи концентрират бизнес интензивност, като броят на наличните работни места е по-голям от този на стопански активните хора в региона. Такъв е образецът с регионите Средец, Възраждане, Оборище, Сердика, Изгрев, Лозенец и Триадица, които са чист бенефициент на работна мощ от другите региони на столицата. Извън тези региони в непосредствена непосредственост до центъра, Младост и Витоша също концентрират компании и работни места, които притеглят работна мощ.

24-те региона на София са разнообразни както по мащаб,

по този начин и по своите социално-икономически характерности

Районите Люлин и Младост са отчетливо най-големите, като в тях живеят по над 100 хиляди души. Най-малките региони в София приютяват по под 30 хиляди души. Делът на популацията на 7 и повече години с висше обучение варира от над 60% в регионите Средец, Лозенец, Оборище и Изгрев до под 30% в регионите Панчарево, Връбница, Нови Искър и Кремиковци. Това обуславя и другата икономическа интензивност, като коефициентът на претовареност (15-64 г.) варира от над 77% в регионите Лозенец, Изгрев, Младост, Оборище, Витоша, Триадица и Средец до под 70% в регионите Нови Искър, Кремиковци и Красна поляна.
 Българският IT сътрудник на Lufthansa Technik: Какво е да правиш бизнес с колос и за какво към този момент няма работа за младите програмисти у нас
Българският IT сътрудник на Lufthansa Technik: Какво е да правиш бизнес с колос и за какво към този момент няма работа за младите програмисти у нас

IT секторът у нас - голямата си част е HR ходатайство и какво прави CleverPine друга

Агенция по заетостта популяризира и данни за записаните безработни в обособените региони на столицата (от обособените бюра по труда), което разрешава да се оцени действието на пазара на труда на още по-ниско ниво. Прави усещане, че сред другите елементи на столицата няма особени разлики, като множеството се нареждат в диапазона 1,2 - 1,8% безработица, а към този момент няма нито един регион на София, в който безработицата да надвишава 2% от дейното население. В регион " Студентски " пък безработицата се е свила под 1%.

Номинално най-голямото скупчване на безработни е в регион Люлин - малко под 1000 души, както и в регион Младост - малко над 900, само че това отразява най-много огромното население на тези региони. Най-големият брой свободни работни места пък са струпани в регионите Искър и Оборище. Данните в обособените елементи на София показват мощно равномерна работа на локалния пазар на труда, предопределена частично и от високата подвижност на работната мощ в неговите рамки.

Трудова миграция и районен резултат на столичния пазар на труда

София има извънредно необятно въздействие на районната карта, като през последните 10 години уголемява своята външна страна. Зоната на въздействие на столицата, по оценки на Институт за пазарна стопанска система, обгръща общо 30 общини, като обсегът се простира от община Трън и границата със Сърбия на запад до дребните общини от Средногорието на изток, както и от Самоков и Дупница на юг до Своге и Мездра на север.

Въпросните 30 общини имат дълбока обязаност с стопанската система на София, като над 10% от заетите в тях пътуват всеки ден да работят в столицата. София притегля над 67 хиляди служащи от други общини за работа всеки ден, като максимален брой идват от Перник (13,1 хиляди души), Своге (4,1 хиляди души), Елин Пелин (3,7 хиляди души), Костинброд (3,4 хиляди души) и Божурище (2,1 хиляди души).

София оказва доста сериозен резултат върху трудовите пазари на общините, които са ситуирани директно до огромния град - над 1/3 от всички заети в общините Своге, Божурище, Костинброд, Горна Малина, Перник и Елин Пелин пътуват всеки ден до столицата за работа. На процедура над 1/3 от трудовите приходи в тези общини се образуват в София. Именно ежедневната трудова миграция, както и разположението на индустриални и логистични терени в периферията на столицата, предопределят и потребността от взор към развиването на София оттатък административните граници на общината, означават основателите на проучването.
 ИТ обявите за работа понижават с 34%, до момента в който претендентите се усилват двойно
ИТ обявите за работа понижават с 34%, до момента в който претендентите се усилват двойно

конкуренцията за едно работно място през последната година се е нараснала три пъти
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР