Стопанската академия в Свищов почете паметта на своя дарител Димитър

...
Стопанската академия в Свищов почете паметта на своя дарител Димитър
Коментари Харесай

Стопанската академия в Свищов почете паметта на дарителя Димитър Ценов

Стопанската академия в Свищов уважи паметта на своя донор Димитър Ценов, оповестиха от пресцентъра на висшето учебно заведение.

Съобразявайки се с противоепидемичните ограничения, ректорът проф. Марияна Божинова, представители на академичното управление и студенти са поднесли цветя пред гроба на донора в манастира "Св. Св. Петър и Павел " в Свищов.

Било е анулирано обичайното литийно шествие, само че датата 8-ми ноември по традиция е била маркирана. На този ден през 1936 година в Свищов, в наличието на представители на държавното управление и доста жители, Цар Борис III прочита Наредба-закон, която гласи: "Учредява се в гр. Свищов Висше комерсиално учебно заведение под името "Димитър Апостолов Ценов " за да дава теоретически и приложни познания по обособените клонове на стопанските науки ".



По този метод той извършва наследството на донора от 1912 година, в което той подарява цялото си имущество за основаването на висше стопанско учебно заведение. Над 150 хиляди са възпитаниците на академията през тези 84 години.

Създадени са нови специалности, свързани с икономическите и просветителните потребности на обществото, в региона на търговията, информатиката, маркетинга, интернационалните стопански връзки, предприемачеството, агробизнеса, туризма и други Дипломите, получени от висшето учебно заведение са приети в Европа, Съединени американски щати и Канада.

Стопанската академия има разширената Еразъм харта, член е на партньорски мрежи за научен продан и има двустранни контракти с над 80 задгранични висши учебни заведения и организации от 28 страни. Отделно по стратегия Еразъм+ има над 120 контракта с задгранични висши учебни заведения от 39 страни в Европа, Азия, Африка и Южна Америка, напомнят от академията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР