Стопани от провадийското с. Тутраканци 6 месеца чакат обезщетения за

...
Стопани от провадийското с. Тутраканци 6 месеца чакат обезщетения за
Коментари Харесай

Стопани от Тутраканци готвят иск срещу БАБХ заради избити прасета

Стопани от провадийското с. Тутраканци 6 месеца чакат компенсации за избитите си 90 свине. Заради подозрения за африканска чума в края на август добитъкът бе евтаназиран с електрошок по заповед на БАБХ. Последващи проби обаче демонстрираха, че част от погубените прасета са били здрави. Тъй като не са били регистрирани, притежателите им не са взели и лев. Нямат и документ, че им е конфискувано имущество, в което са вложили труд и пари. „Готвим групов иск против БАБХ, последната ни вяра преди съда сте Вие“, оповестиха ощетените на среща с омбудсмана Мая Манолова.

„Третираха ни като нарушители. Първо ми затриха 11 свине, след това се оказа, че не били заболели. Загубих най-малко 13 000 лева Сега съм записал задния си двор като малко стопанство, само че отникъде не мога да си купя прасета с марка“, уточни Добрин Добрев. Стефан Данаилов пък показа, че 20 година ветеринарен доктор не е стъпвал в селото. „Нека тези хора излязат от кабинетите си, да дойдат на терен, да маркират животните ни и постоянно да им вземат проби“, моли той. „Министерският съвет може да отпусне с разпореждане пари за компенсациите, както е правил доста пъти при остри проблеми. Ще напиша рекомендация до министър Порожанов, който изрази подготвеност да търси решение. Не е редно хората да заплащат похвалата на Брюксел, че сме се справили със опасността от африкански чума“, съобщи Манолова.

Във Варна тя поддържа и настояването на представители на земеделските кооперации да има обособен закон за активността им. „Държавата е дебитор на дребните притежатели на земя, тъй като не им обезпечава никакви административни и стопански тласъци. Имаме и доста тъжби за неплатени ренти, което сочи, че дребни притежатели безусловно стават крепостни на огромните ползватели“, сподели Манолова. Според нея дребните стопани могат да защитят правата си, единствено в случай че се кооперират.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР