Стоманобетонът е чудо на съвременната индустрия и част от основата

...
Стоманобетонът е чудо на съвременната индустрия и част от основата
Коментари Харесай

Бетонът на римляните е много по-добър от бетона ни

Стоманобетонът е знамение на актуалната промишленост и част от основата на цивилизацията, каквато я познаваме. И въпреки всичко актуалният бетон има своите дефекти. С течение на времето водата си прокарва път в бетона и води със себе си наслойка, а по-късно се уголемява и го напуква. Как тогава античните римляни са били в положение да изградят структури, които биха могли да устоят 2000 години, даже и в люти морски условия?

Мари Джаксън, геолог от Университета в Юта, е съавтор на изследване, което се занимава с тези скорошни открития за състава на римския бетон. Използвайки чувствителни електронни микроскопи, както и други принадлежности и технологии, Джаксън споделя, че тя и сътрудниците й могат да следят „ дребните естествени лаборатории в бетона, да забележим по какъв начин тъкмо са минералите в него, последователността на зародилите кристали и техните свойства “.

Всичко си идва на мястото, когато откривателите осъзнават, че материалите, които откриват в античния бетон (и които не чакат да намерят в него), не са добавяни съставки – те са плод на последвали химическа реакция сред съставките на самия бетон. Компонентите в сместа се разтварят, взаимодействат и се трансформират, оставяйки нови материали да кристализират през вековете. Днес хората, които работят за основаването на нови усъвършенствани строителни материали като, да вземем за пример, бетони, които се самопоправят, могат да научат доста от тези открития.

Днешният бетон нормално се прави от кварцов пясък, варовик, глина, креда, както и други съставки. Добавете вода и поражда екзотермична реакция, свързваща чакъла или пясъка към стоманена арматура. Но откакто бетонът изсъхне, няма повече реакции.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР