> Столицата на Туркменистан - АшхабадБившата съветска република, в която

...
> Столицата на Туркменистан - АшхабадБившата съветска република, в която
Коментари Харесай

Страната, в която не е регистриран нито един случай на коронавирус

 > Столицата на Туркменистан - Ашхабад
Бившата руска република, в която живеят близо 6 млн. души, е една от най-малко пет страни, които не са записали нито един случай на болестта, сочи обзор на данните, събрани от университета " Джонс Хопкис “ и Световната здравна организация (СЗО). Три от тях са изолирани острови в Тихия океан, а четвъртата е отшелникът Северна Корея.

Президенът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, който ръководи от 2006 година, отхвърли отчетите за COVID-19 в страната като " подправени “ и сподели пред Организация на обединените нации в послание във вторник, че отговорът на пандемията не би трябвало да бъде " политизиран “.

Но самостоятелни организации и публицисти и деятели отвън Туркменистан споделят, че има доказателства, че страната се бори с трета вълна, която доминира лечебните заведения и убива десетки хора, и предизвестяват, че президентът омаловажава опасността от смъртоносния вирус в опит да резервира имиджа си.

Руслан Туркмен, заточеник от Туркменистан и редактор на основаната в Холандия самостоятелна осведомителна организация Turkmen News, съобщи, че персонално е събрал имената на повече от 60 души, които съгласно него са умряли от COVID-19 в страната, в това число учители, художници и лекари.

Туркмен сподели, че е ревизирал всички регистрирани смъртни случаи със здравни досиета и рентгенови фотоси, разкривайки тежки белодробни увреждания и здравно лекуване в сходство с жертвите на ковид.

" Вместо да го одобри и да си сътрудничи с интернационалната общественост, Туркменистан реши да си зарови главата в пясъка “, сподели Туркмен.

От държавното управление на Туркменистан не са дали отговор на настояването за коментар от страна на Си Ен Ен.

Когато COVID-19 се популяризира по света при започване на 2020 година, Туркменистан настоя, че в страната няма случаи, даже когато прилежащите ѝ страни съобщаваха за ужасяващи огнища. Иран, с който Туркменистан споделя дълга сухопътна граница, заяви за едно от най-големите огнища на ковид в света с близо 5,5 милиона случаи общо, съгласно СЗО.

" Виждате какво се случва в други страни в района, какъв брой по-различно би могло да бъде в Туркменистан? “, попита реторично Рейчъл Денбър, шеф на филантропичната организация Human Rights Watch за Европа и Централна Азия.

Мисия на СЗО в Туркменистан през юли 2020 година не удостовери никакви коронавирусни инфекции в страната, само че съобщи, че е загрижена от " нараствания брой случаи на остра респираторна зараза и пневмония “. Един чиновник на СЗО съобщи, че Туркменистан би трябвало да работи " като че ли COVID-19 циркулира в страната “.

Спред Руслан Туркмен по това време обстановката в родината му е отвън надзор. Правителството посъветвало жителите да подхващат странни ограничения за публично здраве, като да вземем за пример да ядат избран тип пикантна чорба.

През януари тази година Туркменистан разгласи, че е одобрил за приложимост съветската ваксина против ковид Спутник V за приложимост в страната.

През юни Световната банка се съгласи да отпусне 20 милиона $ на държавното управление на Туркменистан, най-много за здравни заведения и строителство, като част от стратегия за " попречване, разкриване и реагиране на опасността от COVID-19 “.

Тази седмица във вторник президентът Бердимухамедов съобщи, че напъните на международната общественост за справяне с пандемията са " незадоволителни “, макар че той не загатна обстановката в личната си страна. " Пандемията разкри съществени систематични пропуски в интернационалния отговор на това предизвикателство “, сподели той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР