Столичното метро може да се разшири с още една метростанция.

...
Столичното метро може да се разшири с още една метростанция.
Коментари Харесай

„Метрополитен“ възроди идеята за метростанция между „Люлин“ и „Обеля“

Столичното метро може да се разшири с още една метростанция. Тя обаче няма да е по новия трети метродиаметър, а сред първия и втория. Общинското сдружение „ Метрополитен “ започва търг за цялостен инженеринг за създаване на станция сред кварталите „ Люлин “ и „ Обеля “, която ще прави връзка и с жп линията София – Кюстендил.

Стойността на публичната поръчка е 47 млн. лева без Данък добавена стойност, а предложения се подават до 8 март. Средствата ще бъдат обезпечени от бюджета на Столична община и от европрограмата „ Транспортна съгласуваност “.

Идеята за въпросната метростанция не е нова. Тя бе обсъждана и през 2017 година, когато американска компания искаше да строи жилищен комплекс в региона на „ Бакърена фабрика “ и бе подготвена да финансира 51% от цената на строителството. Дори в първичния план на метрото от 2003 година е било заложено да има станция на бул. „ Панчо Владигеров “, тъкмо сред другите две спирки – „ Сливница “ и „ Обеля “. Въпросната инвестиция на американската компания обаче не стана действителност.

По-късно през 2020 година пък стана ясно, че вложител желае да строи цялостен нов квартал – жк. „ Запад “ – с повърхност от 103 дка. Общинският съвет одобри отчета за въпросния квартал през 2021 година

Не е ясно дали претекст за построяването на новата метростанция е точно новият квартал, защото се допуска, че трафикът в региона ще бъде доста претрупан. Не е ясно и дали вложителят ще се включи във финансирането на плана.

Метротрасето стартира от действителен ням коловоз в метродепо " Обеля ". Строителството на метростанцията се състои в преустройството на действителен двуколовозов тунел и построяването на нови подходи към нея. Предвидени са три входа със стълбищни рамена, ескалатори и асансьори и един спешен излаз.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинМетрополитен метро нови метростанции Столична община метростанция Люлин Обеля столично метро ПоследниНай-четениГрадоустройство 36 „ Метрополитен “ възроди концепцията за метростанция между „ Люлин “ и „ Обеля “ Компании 96 Microsoft уголемява достъпа до известния чатбот ChatGPT Европари 152 Рекордният фонд за възобновяване на Европейски Съюз е под риск Енергетика 384 Топлата зима в Европа лишава Путин от коз Иновации 4187 Защо Бил Гейтс има вяра и влага в растителното месо? Любопитно 3356 Хидра – гръцкият остров, неразрешен за коли Накратко 2039 Новини от седмицата: Третият мандат отива в БСП; Лични карти с чип ПолитикаОбновена 2024 Радев връчва третия мандат на Българска социалистическа партия Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР