Столичният общинският съвет прие дългоочакваните мерки при замърсяване на въздуха.

...
Столичният общинският съвет прие дългоочакваните мерки при замърсяване на въздуха.
Коментари Харесай

Официално: Частична забрана за коли и паркиране в центъра при мръсен въздух в София

Столичният общинският съвет одобри дълго чаканите ограничения при замърсяване на въздуха. Това стана при разглеждане на новия механизъм за деяние в дни с предстоящо или осъществено наднормено запрашаване.
Решението беше взето с 45 гласа " за ", 4 " срещу ", като механизмът ще влезе в действие най-късно до 14 дни.
Беше отхвърлена концепцията на " Политическа група 5 " за зелен билет за цялата софийска градска мрежа за идващия отоплителен сезон. Предложението на съветниците беше жителите да употребяват против лев дневно градския превоз през зимните месеци. Срещу него гласоподаваха 28 общински съветници, 12 бяха " за ", 5 се въздържаха.
Припомняме, че през вчерашния ден (24 януари) от думите на столичния кмет по превоза Евгени Крусев стана ясно, че не е ясно какъв ще е механизмът на надзор на ограниченията, които се одобряват през днешния ден. Той изясни, че по улиците няма да бъдат поставяни контролни пунктове или каквито и да било други ограничения за ограничение на придвижването, това ще е въпрос на персонална отговорност на водачите, тъй като " всички дишаме мръсния въздух ".
Любопитното е, че гласуването на тези ограничения стана в дни, в които има прогнози за рисково замърсен въздух в столицата. Най-сериозно нечист се чака да бъде нечист въздухът в квартал " Хиподрума ". Там равнищата на фините прахови частици могат да прескочат нормата 3 пъти. По замърсен въздух предвиждат и станциите в кварталите " Павлово " и " Надежда ", а за петък - и тази в ж.к. " Дружба ".
Заради тези равнища общината прикани хората да не употребяват колите си, а градския превоз за напредване в града. Именно това е една от ограниченията, на които администрацията ще разчита за възстановяване на положението в дните с наднормено запрашаване. Предвижда се още жителите да бъдат призовавани да не се топлят на твърдо гориво в такива дни.
Мерките
При умерено замърсяване (между 51 и 100 микрограма на пространствен метър) ограниченията плануват да се подхваща оросяване на улиците и в допълнение машинно метене и миене. Това обаче ще се прави, в случай че времето разрешава, т.е. в случай че няма заплаха улиците да се трансфорат в ледени пързалки или в случай че не се чака на идващия ден да вали.
При междинен риск от замърсяване или при осъществено такова (от 101 до 150 микрограма, бел. ред.) към апелите към жителите и миенето на улиците ще може да се добави и още една мярка – изключителни инспекции на КАТ за цапащи коли и от Столичния инспекторат и Регионалната ревизия по околната среда и водите на пунктовете за вторични първични материали и автосервизите. Целта на вторите инспекции е да се спре потреблението на отпадъци за отопление.

При висок риск от замърсяване или равнища на прахуляк във въздуха от 151 до 200 микрограма на пространствен метър към предходните дейности ще се прибави и влизането в действие на скица за паркиране на коли в крайните десни ленти на входно-изходните артерии на града . То ще е разрешено единствено на към 10 места, където има връзка с градския превоз. С тях ще се обезпечат към 1600 изключителни места за паркиране.
При прогноза за най-сериозното замърсяване – над 200 микрограма на пространствен метър, ще се задействат и най-рестриктивните ограничения. Те включват Ако такова съществено превишение въпреки всичко се осъществя в най-малко две от градските станции за премерване в два поредни дни, или в 4 за един ден, ще бъде въведен така наречен " зелен билет " за градския превоз. Той ще разрешава пътешестване за 1 лев по цялата градска мрежа за целия ден. В тази обстановка ще би трябвало да бъдат пуснати повече коли, с цел да се поеме увеличеният брой пасажери. Допълнителните разноски на транспортните оператори за това ще бъдат обезщетени от бюджета на общината.
Тази мярка обаче няма да влиза в действие на идващия ден след регистрираното рисково запрашаване, а ден по-късно. Причината е, че формалната информация за концентрациите на прахуляк идва в общината към 10 часа на идващия ден и тогава към този момент е късно за на ниска цена градски превоз или затваряне на зоните за платено паркиране.
Общината планува и ограничения като затваряне на целия или елементи от центъра за коли , плаващо работно време в общинската администрация, с цел да не пътуват всички чиновници в пиковите часове, както и цялостна възбрана за коли и безвъзмезден градски превоз в целия град.
Въвеждат се и непрекъснати ограничения като такси за потреблението на строителни машини като багери , тройно нарастване на таксите за влизане на камиони в града, усъвършенстване на придвижването на колите за боклук в центъра на града, както и въвеждането на условието всички рейсове на градския превоз в центъра да дават отговор на стандарта Евро 6.

Дебатът
Председателят на Комисията по запазване на околната среда в СОС Лорита Радева (ГЕРБ) откри дебатите, като съобщи, че следва ръководещите да предизвикват смяна на националното законодателство, с цел да се спомогне битката с мръсния въздух. След приемането на новото законодателство ще се прегледа още веднъж механизма, който одобряват през днешния ден съветниците.
Войслав Тодоров от Коалиция " Сердика " дефинира ограниченията, които се оферират, като " прекомерно малко, прекомерно късно ".
" Всички ограничения, които биха имали смисъл, ще се задействат чак след два дни, на третия ден на осъществено към този момент замърсяване. Това е недопустимо ", сподели той.
Той напомни, че когато има прогноза за нарастване на замърсяването - единствените ограничения, които ще се взимат, е да се насочи апел да не пътуват жителите с коли и да не горят нездравословни субстанции. " Ние единствено ще призоваваме и в случай че е допустимо ще мием улици ", добави той.
След него думата взе Иван Таков от Българска социалистическа партия, като разгласи данни, съгласно които 93% от жителите на София правят оценка като добра мярката с миенето на улиците. " Въпросът е обаче къде ще се мие? Там където е замърсяването или на всички места ", запита той.
Той обърна внимание и на една от другите ограничения - възбраната за паркиране в центъра. " Такава рестрикция е нужна, само че тя би трябвало да върви ръка за ръка със зеления билет . Защото откакто отнемем едни права на софиянци, би трябвало да им дадем опция ", добави той.
" Какво ги грее хората от Красна поляна, че е неразрешено паркирането в центъра?. Трябват ограничения и за кварталите ", съобщи от своя страна Иво Божков от ДСБ.
" Апелираме, молим, единствено молим, само че по какъв начин дойдохте през днешния ден на работа. С тролей? Ще е хубаво обаче всеки ден да идваме на работа с градски превоз, тъй като в тези ограничения се изключват колите на властта и служебните коли. Защо? След като властта би трябвало да покаже на хората по какъв начин ограниченията се следват ", сподели още той.


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ София  Мозайка заменя фонтана на Мозайка заменя фонтана на " Витошка " (СНИМКА)  Тролей закъса в центъра на София Тролей закъса в центъра на София  Общинският съвет одобри бюджета на София Общинският съвет одобри бюджета на София  Летище София с над 30% растеж на пасажерите през 2017 година Летище София с над 30% растеж на пасажерите през 2017 година  Утре вземат решение дали да се разгласи грипна зараза в София Утре вземат решение дали да се разгласи грипна зараза в София Интервю Още Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от улица от неин предходник
В края на ноември месец кметът на Тетевен доктор Мадлена Бояджи...
Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави сл коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image 12 камили дисквалифицирани от конкурс за...
Дванадесет камили бяха дисквалифицирани от годишния конкурс за хубост за тези животни в Саудитска Арабия. Причината е, че техните соб...
БАБХ бави заминаването на лъвчетата Терез... Реформаторите с писмо до Петкова, желаят прочие.. Министерство на здравеопазването е направило към НЗОК всички декларирани тра... Кипърският президент: Името на Македония е... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 25 януари
Овен Работа, работа и отново работа, това ще е което ще ви избави от неприятните мисли през днешния ден. Неимоверните ви старания в тази тенденция ще ви подейст...
Антон Тодоров се завръща на екран, само че в други.. Почина вокалистът на една от най-известнит... Григор Димитров към този момент не е №3 в света Съдбата на езиковата гимназия в Сливен - п... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Сигнал: България раздава поданство за...
Съществува ослепителен статистически приоритет на съветските жители, получили българско поданство по изискването за " заслуги " (чл. 16 от Закона...
Кой счупи по-зрелищно тъпомера - Мюфтийств... Борисов от Давос: Ще приемем Истанбулската... ГЕРБ предлага отсрочване на приемането на Ис... Кабинетът оцеля след вота на съмнение  www.expert.bg  Синята зона във Варна ще е безвъзмездна за електрически автомобили Синята зона във Варна ще е безвъзмездна за...  В Генерал Тошево няма да се добива газ В Генерал Тошево няма да се добива газ  Ангелкова регистрира 60% растеж на португалските туристи Ангелкова регистрира 60% растеж на португалски...  Ето коя е минимум посещаваната страна в Европа Ето коя е минимум посещаваната страна...  www.iwoman.bg  Мария Илиева роди Мария Илиева роди  6 неща, които всяко ниско момиче би трябвало да има в дрешника си 6 неща, които всяко ниско момиче би трябвало...  Бритни Спиърс потегля на турне Бритни Спиърс потегля на турне  " Петдесет нюанса по-тъмно " през погледа...  http://www.sportlive.bg  Световните и европейски първенци на България също ще получават награди от страната? Световните и европейски първенци на Бълг...  Лемар е все по-близо до Ливърпул, навън е от групата за последния мач на Монако Лемар е все по-близо до Ливърпул, навън е...  Борис Бекер се изложи грубо с Григор Димитров (ВИДЕО) Борис Бекер се изложи грубо с Григор Д...  Венгер желае Обамеянг да дебютира за Арсенал още идната седмица Венгер желае Обамеянг да дебютира за Арсе... Интервю Още Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от улица от неин предходник
В края на ноември месец кметът на Тетевен доктор Мадлена Бояджи...
Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави сл Нови Най-четени Най-коментирани В Стокхолм се радват на първия рейс без водач (ВИДЕО)... 42 0 Тръмп остро разкритикува Турция за военните ѝ удари в Сирия... 114 0
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР