Столичният общински съвет заседава днес извънредно, за да гласува предложеното

...
Столичният общински съвет заседава днес извънредно, за да гласува предложеното
Коментари Харесай

Вдигат данъците за цапащите коли и налога за възмездни сделки в София

Столичният общински съвет заседава през днешния ден изключително, с цел да гласоподава препоръчаното от кметът на София Йорданка Фандъкова повишение на локалните налози. Общинарите взеха решение да има повдигане на налозите за по-замърсяващите коли. 

Дебатите в заседателната зала на съвета бяха разгорещени. Бяха показани най-различни гледни точки за и срещу смяната на налози на столичани. Лидерът на групата на Българска социалистическа партия в СОС Калоян Паргов разгласи, че задачата на повдигането налозите е да се запълни недостига в общинския бюджет за сметка на жителите.

Демократична България се оповестиха срещу повдигането тези налози. Архитект Борислав Игнатов изясни, че повдигането на налози е лява политика и това предложение не е присъщо на изказванията на ГЕРБ, че са дясна партия.

Какво тъкмо се трансформира?

По-високи налози ще заплащат притежателите на коли с невисок екологичен стандарт и с по-голяма мощ. С 0,3 се усилва коефициентът при пресмятане на налога на коли с евростандарт 0, 1 и 2. С 0,1 е нарастването за колите с евростандарт 3 и 4, а за тези с евро 5 и 6 няма да има смяна в размера на данъка. За колите до 74 киловата, или 99 конски сили налогът се резервира, за останалите коефициентът се усилва, като за най-мощните той се покачва с 0,3. Така за колите с над 99 конски сили нарастването ще е с от 3 до 10 лева Между 7 и 40 лева ще се увеличи данъкът за колите с невисок екостандарт, за тези с евро 3 и 4 - покачването ще е 17 лева Около 18 млн. лева повече доходи чака следващата година общината от тази смяна.

Няма да се покачват налог " здания " и такса " боклук "

В рамките на днешното съвещание столичният кмет Йорданка Фандъкова разгласи, че няма да се подвигат налог " здания " и такса " боклук " през 2020 г. 

Преди към месец тя предложи покачване на данъка върху възмездните покупко-продажби от 2,5% на 3%, което също бе признато по-рано през днешния ден . Годишно в София се осъществят към 115 000 покупко-продажби, за които се дължи възмезден налог. Над половината от тях са на стойност 2000 лева и за тях се заплаща 50 лева данък. От тази смяна в общинската хазна следващата година се чака да влязат 20 млн. лв.. Средствата ще отидат напълно за ремонт на квартални улици и тротоари.

Автор: Цветелин Димитров
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР