Столичният общински съвет прие новата наредба за прием в първи

...
Столичният общински съвет прие новата наредба за прием в първи
Коментари Харесай

Приеха критериите за прием на първокласници в София

Столичният общински съвет одобри новата разпоредба за банкет в първи клас. Най-много точки към този момент ще получават децата, живели в региона на учебното заведение през последните 3 години. Този принцип се вкарва, откакто предходната година имаше доста злоупотреби и деца бяха признати в първи клас с подправени адреси. Затова и разпоредбите бяха атакувани от Софийския административен съд и Комисията за отбрана от дискриминация.

София

В наредбата има водещи и спомагателни критерии за банкет в първи клас. Според водещите децата са разпределени в четири групи - деца с адрес в прилежащия регион на учебното заведение, непроменян в последните над 3 години, деца с адрес в прилежащия регион, само че променян през последните една до три години, деца с адрес, изменен през последната една година и деца отвън прилежащия на учебното заведение регион. Най-лесно ще влизат тези от първа група, точно поради уседналостта.
Асен Александров, шеф на 51-во СУ: Винаги има две отзиви, само че мисля,че ще бъде по-спокойно. В доста страни това е главният аршин, близо до учебното заведение да бъдеш.

Според Столичната община новата разпоредба поправя грешките на миналогодишната.

Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столичната община: Самата акция ще ни покаже какви ще са особеностите, само че сме уверени, че механизмът, който е създаден, е доста, доста по-работещ от това, което имахме предходната година.

В наредбата са написани и спомагателни критерии. Те се ползват, когато децата, признати по водещ аршин, са повече от местата. Най-много точки, 22, тук се дават за братя или сестри в мечтаното учебно заведение. Точки получават и деца с трайни увреждания, с умряли родители, от многодетни и приемни фамилии. Деца, приключили подготвителна група в учебното заведение или които живеят в граничен на учебното заведение регион. Ако и след тези критерии броят на децата е по-голям от местата, ще се тегли чоп. Районните администрации ще издават удостоверения за адреса на детето.

Асен Александров, шеф на 51-во СУ: Фактически отговорността за достоверността на документите към този момент пада на тях. Надявам се да няма подправени документи тази година.

Приета беше и новата разпоредба за банкет в детските градини. След митинги на родители, децата с хронични болести и специфични потребности също ще аплайват в системата за банкет, а няма да се записват на място.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР