Столичният общински съвет одобри новите критерии за записване на първолаци

...
Столичният общински съвет одобри новите критерии за записване на първолаци
Коментари Харесай

Одобриха новите критерии за прием на първолаци в София

Столичният общински съвет утвърди новите критерии за записване на първолаци в София.

Ако дете живее повече от три години в даден софийски регион, то има най-големи шансове да бъде записано в първи клас в желано учебно заведение в този регион, гласи една от точките.

С преимущество за записване на децата в обещано учебно заведение ще са също по този начин фамилиите, живели от една до три години на адрес, попадащ в обозначената територия. По-малко точки ще има и за адрес в прилежащия регион, изменен през последната година.

С преимущество ще са и децата, които имат по-големи братя или сестри в мечтаното учебно заведение. Повече от три години уседналост в региона, разгласен като съседен към пожеланото учебно заведение, ще носят най-вече точки за банкет в първи клас.

" Точки ще има и за тези, които живеят от по-малко време в съответния регион ", изясни отрасловият заместник-кмет Тодор Чобанов, представен от Дарик. - Когато хора, наемащи жилище, се местят в огромните региони на София - " Люлин ", " Младост ", всекидневно е от единия блок в прилежащия и в този смисъл, с цел да не бъдат ощетени, е написан този текст, който разрешава да се смята, че има уседналост, когато тези премествания са били в зоната на учебното заведение ", сподели Чобанов.

Облекчение при записването ще има и за фамилиите с повече от едно дете. А близнаците ще се класират дружно и над одобрения брой възпитаници в паралелка, в случай че най-малко един от тях е признат.

Очаква се близо 1000 да останат незаетите места за първи клас в столичните учебни заведения наесен. От идната година локалната власт чака да се вкара и онлайн система, сходна на тази за детските градини.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР