Столичният общински съвет одобри на днешното си заседание отпускането на

...
Столичният общински съвет одобри на днешното си заседание отпускането на
Коментари Харесай

СОС купува 20 дефибрилатора за болниците и метрото

Столичният общински съвет утвърди на днешното си съвещание отпущането на финансови средства за закупуването на 20 дефибрилатора, които да бъдат сложени в общински лечебни заведения, места, където се събират доста хора и метростанции с огромен пътникопоток.

Вносители на отчета са Георги Георгиев, Малина Едрева,  д-р Антон Койчев, доктор Веселин Милев, Милка Христова, Ирина Йорданова, Карлос Контрера, проф. Иво Петров.

14 броя автоматизирани външни дефибрилатора (АВД), снабдени със звукова и светлинна сигнализация при отваряне, както и указателни табели ще бъдат сложени на разнообразни метростанции. Четири броя АВД са предопределени за " Университетска първа многопрофилна болница за интензивно лекуване - София " Св. Йоан Кръстител " ЕАД, " Втора многопрофилна болница за интензивно лекуване - София " ЕАД, " Четвърта многопрофилна болница за интензивно лекуване София " ЕАД и " Многопрофилна болница за интензивно лекуване " Княгиня Клементина " - София " ЕАД. Два дефибрилатора ще бъдат сложени в Столичната библиотека и в Софийската градска художествена изложба.

Сърдечният арест, именуван още неочаквана сърдечна гибел, е една от водещите аргументи за гибел в света, като в Европа в резултат на сърдечен арест умират над 350 000 души годишно, написа в отчета до СОС. Всяка година в България минимум 4000 души биват наранени от сърдечен арест в извънболнични условия, а в тези случаи процентът на оцеляване е по-нисък от 10%, което значи, че тези произшествия, спорел броя на популацията, ще са съдбовни за повече от 3000 индивида годишно.

Оцеляването на жертвите на сърдечен арест зависи от сърдечно-белодробната реанимация (CPR), осъществена от намиращите се наоколо очевидци и от тяхната готовност да правят такава. Състоянието се показва във неочакваното прекъсване на сърцето вследствие на проблем в електрическата му активност, като потърпевшият изгубва схващане, няма пулс, диша затруднено или стопира да диша.

80% от сърдечните арести настъпват отвън болнично заведение, а шансът за избавяне понижава с 10% с всяка минута забавяне на дефибрилацията. Ако потърпевшият колабира и не бъдат подхванати дейности по дефибрилация до идването на екипа на незабавната здравна помощ, шансът за оцеляване е едвам пет %. Адекватна интервенция, включваща ранна дефибрилация в границите на три- четири минути може да усили опцията за оцеляване до повече от 50%, показват вносителите на отчета.

От СОС напомнят, че през предходната година Съветът одобри решение за закупуване на автоматизирани външни дефибрилатори, с което Столичната община сложи началото на внедряването на АВД и обезпечаването на опция за осъществяване на ранна дефибрилация на публични места в столицата. Бяха закупени и инсталирани четири АВД на основни метростанции - " Сердика ", " Стадион Васил Левски ", " Орлов мост ", " Национален замък на културата ", както и един за потребностите на дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита ". Така Столичната община следва трендовете, утвърдили се в други европейски градове, в които от години се внедряват и развиват стратегии за автоматизирана дефибрилация.

Наред с това, бяха извършени редица образования от страна на фондация " Първите три минути ", които са друга значима крачка - към повишение на осведомеността и потенциала за реакция при положение на настъпил сърдечно-съдов случай от страна на жителите. Осем образования бяха извършени в Столичния инспекторат, като са подготвени 48 чиновници, и четири образования за общински съветници и администрацията на СОС. Бяха подготвени и 50 чиновници на „ Метрополитен " ЕАД.  През 2023 година се плануват още две образования за 16 чиновници на „ Център за градска подвижност " ЕАД. Сред миналите образованието през 2022 година са и 44 учители от столични учебни заведения, показват от СОС.

Предвижда се и продължение на образованията за първа помощ при сърдечен арест и работа с автоматизиран дефибрилатор. По данни на " Метрополитен " ЕАД по отношение на предлагането за слагане на още АВД на метростанциите е належащо да се провежда образование на още 108 души от личния състав на сдружението. Такова образование следва да преминат и чиновници от Първа, Втора, Четвърта и Пета МБАЛ, както и от Столичната библиотека и Софийската градска художествена изложба, осведомят от Съвета.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР