Столичният квартал “Дралагевци е разбит от бавни и некачествени строителни

...
Столичният квартал “Дралагевци е разбит от бавни и некачествени строителни
Коментари Харесай

„Трейс“ взе парите и разби „Драгалевци“

Столичният квартал “Дралагевци ” е разрушен от мудни и некачествени строителни действия по построяването на канализация и тръбопровод, улиците са затворени от тежка ремонтна техника, няма служащи по обектите, а хората стоят с дни без ток или вода, сигнализираха пред “Труд news ” десетки поданици, които са гневни на фирмите-изпълнители на огромния план (41 508 840,00 лева с Данък добавена стойност, виж карето, б. р.) “Трейс Груп Холд ” и “Булстрой монтажи ”. “Има изкопани големи дупки, стоят едни багери, които безусловно ръждясват и пазят да не падне някой автомобил или Да пази Господ – човек ”, обясниха пред “Труд news ” членове на Обществения комитет на “Драгалевци ”.

Огромни дупки са отворени по улиците в “Драгалевци ”, а хората там безусловно се усещат заложници на строителите от “Трейс ”, които са разкопали на всички места и със седмици багерите стоят неподвижни в калта.

“Непрекъснато търсим подпомагане при честите повреди от координатора на квартал “Драгалевци ” Кирил Николов и от кмета на Район Витоша арх. Здравко Клинков, само че планът е на Столична община, надзорът на строителството е при тях и по тази причина се обърнахме с искане за среща с кмета на София Васил Терзиев ”, съобщи пред “Труд news ” ръководителят на Обществения комитет в Драгалевци Здравко Младенов. Всичко е потънало в тиня и кал, достъпът до къщите на живущите е мъчно вероятен. На доста места поради подмяната на водопровода водата е изкарана в тръби-маркучи, които замръзват нощно време поради ниските температури, а хората ги размразяват с горелки. “Лятото беше назад – водата беше гореща, само че това крие опасности за здравето, тъй като има заплаха от развиване на бактерии ”, сподели Здравко Младенов.

“Фрапиращо е, че не се съблюдава обикновената технология от компаниите, не се влагат нужните материали, тъй като за тръбите би трябвало да се употребява пясъчна възглавница, а при строителите тук не участва въобще пясък, употребяват един пепеляк от каменните кариери, който се назовава сипица, само че с него се основава необикновен прахоляк през лятото и невиждана тиня и кал при дъжд или сняг ”, сподели още Здравко Младенов. Той напомни “ремонт на ремонта на жълтите павета ”, където реализатор още веднъж беше “Трейс ”. “Същото ще стане и с тръбите на Драгалевци ”, разясняват Младенов и останалите членове на Обществения комитет. Хората са безапелационни, че планът за канализация е чакан с години, само че осъществяването му сега е под всякаква рецензия, липсват графици от компаниите и никой не знае какъв брой време ще продължи калната обсада на квартала.

Хаотичните строителни дейности в “Драгалевци ” може да доведат до “ремонт на ремонта ” като при жълтите павета, ядосват се хората от квартала.

Едновременно с плана за канализация на Витошката яка и особено на квартал “Драгалевци ”, от енергийното сдружение “Еврохолд ” са имали подготвеност при изкопните действия да се положат кабели, с цел да се преодолеят неприятностите честите повреди по електроснабдяването. От “Трейс ” потвърдиха импровизирано пред “Труд news ”, че фактически е имало такава поръчка от “Еврохолд ”, само че от строителната компания са отказали, тъй като планът е щял да се забави във времето и няма да усвоят парите. Това е главната причина за злополуката с електроснабдяването в Драгалевци, признаха импровизирано пред “Труд news ” представители на “Трейс ” и “Булстрой монтажи ”.

“След първия сняг се оказа, че половин “Драгалевци ” е без вода, другата половина – без ток, улиците са разкопани, спешните екипи не могат да стигнат до проблематичните точки, а да не приказваме, че снегопочистващата техника не може да мине и се оказа, че “Драгалевци ” е блокирано ”, обясниха пред “Труд news ” поданици на квартала.

“Непрекъснато има проблеми, всекидневно някъде има повреда, спомагаме оптимално по силите си ”, призна пред “Труд news ” координаторът на “Драгалевци ” Кирил Николов. Неговият мобилен телефон е оповестен във фейсбук страницата на Район Витоша и дни наред не стопира да звъни до 23 часа за сигнали от целия квартал.

На доста места поради подмяната на водопровода водата е изкарана в тръби-маркучи, които замръзват нощно време поради ниските температури, а хората ги размразяват с горелки.

Най-големият призрачен сън е, че този план за канализация би трябвало да се развие по цялата Витошка яка и нещастието на жителите на “Драгалевци ” може да се повтори и в Симеоново, само че новата администрация на София би трябвало съществено да се замисли, дали “Трейс ” да е изпълнителят, в случай, че първо разруши жълтите павета, а в този момент стартира да разрушава кварталите по Витошката яка, показаха още от Обществения комитет на “Драгалевци ”.

Магистрала “Тракия ”, издигната от тях, стана на талази

„ Трейс Груп Холд “ са отговорни и за кривите жълти павета

Отнесоха санкция за съзнателно заличаване на културна полезност

Жълтите павета в столицата бяха пренареждани неколкократно, защото строителите не съумяха да свършат качествено работата от първия път.

След погрома на историческите жълтите павета в центъра на София, които неколкократно пренарежда поради калпава работа, компанията “Трейс Груп Холд ” като водещ сътрудник на Обединение “Драгалевци 2021 ”, в което влиза и компанията “Булстрой монтажи ”, унищожава живота и на жителите на един от столичните квартали – “Драгалевци ”, оплакват се от месеци живеещите в квартала. Припомняме, че историческите жълти павета в центъра на столицата на бул. “Цар Освободител ” се наложи да бъдат пренареждани неведнъж, след работата точно на въпросната компания.

Тогава изпълнителите твърдяха, че кривите павета, които станаха шлагер в обществените мрежи са развалени от спирачния път на колите, които минават по тях и това е повода за формиране на огромни фуги. Фирмата отнесе и санкция от 100 хиляди лева за потвърдено съзнателно чупене нацяло керамично паве от служащ на компанията.

Освен “Трейс Груп Холд ”, който през последните десетилетия завоюваха печална популярност поради некачествени планове, като правата от автомагистрала “Тракия ”, която се нагъна и стана на талази и не на последно място поради няколкото несполучливи опита да наредят качествено жълтите павета в центъра на София.

В плана за създаване на канализация на “Драгалевци ” взе участие и компанията “Булстрой – монтажи ” ЕООД. Фирмата е с към 50 чиновници, с оборот за по към 10 млн. лева годишно и напълно до неотдавна бе чужд състезател в инфраструктурния бранш, защото бе профилирана главно в саниране на здания.

Столична община в отговор на въпроси на “Труд news ” за тежката обстановка в “Драгалевци ”: 

Извиняваме се за неудобствата, в договорите за строителство са планувани наказания за закъснение и некачествено осъществяване

“Труд news ” насочи въпроси към Столична община по отношение на пагубната обстановка по улиците на квартал “Драгалевци ” и осъществяването на плана за канализация и получи следните отговори: 

Въпрос: На каква стойност е договорът за създаване на канализация в Драгалевци? Каква част от сумата е усвоена, за какви действия, какво следва да се работи още по плана?

Отговор: В рамките на Оперативна стратегия “Околна среда 2014-2020 ” (ОПОС), Столична община извършва план: “Изграждане на ВиК инфраструктура в Столична община ”. Като е включена агломерация Драгалевци с очакван обсег “Изграждане на канализационна мрежа на кв. “Драгалевци ”, регион “Витоша ”. Стойността на Договора за обекта е 41 508 840,00 лева с Данък добавена стойност и включва планиране, авторски контрол и строителство на битова канализация с дължина близо 18 километра и 16 километра дъждовна канализация. До момента са разплатени почти 27,50% от цената на контракта. Към днешна дата е налице физическо осъществяване на строителството на линейната мрежа с към 42%. Изграден е главният правоприемник по бул. “Черни връх ” и продължава построяването на прилежащите довеждащи клонове. Всички сектори, по които линейното трасе е построено, са асфалтирани. Предстои паралелното създаване на канализацията по вътрешно-кварталните улици в 12 сектора по едно и също време. Предвидени са обходни направления, осигуряващи напредване на живущите. Продължава поетапното възобновяване на асфалтовите настилки на вътрешно- кварталните улици след привършване на построяването на канализационните клонове.

Въпрос: Каква е позицията на Столична община по отношение на десетките сигнали на поданици на квартала, че животът в него е блокиран, а строителите безусловно са изоставили техника на улиците, които пречат на прекосяването на жителите и основават причина за произшествия?

Отговор: Въведен е прецизен режим за обезопасяване на открити ровове. Осигурява се достъп на живущите и ползвателите на парцелите, като при техническа опция се заобикаля цялостното затваряне на улицата. Тръбите се поставят на дълбочина от 3 метра до 7,50 метра според от терена. Извиняваме се за неудобствата, които осъществяването на плана предизвиква на живущите в квартала.

Въпрос: Предвиждат ли се санкции или други наказания поради обстановката по улиците и десетките тъжби от жителите на Драгалевци?

Отговор: В Договорите за строителство са планувани наказания за закъснение и некачествено осъществяване, които следва да бъдат наложени след привършване на строителството за не спазен период по виновност на строителя.

Въпрос: Има ли закъснение на строителните действия и за какво?

Отговор: Към момента е налице закъснение на строително-монтажните действия, като съответният период на веселба ще бъде изчислен след привършване на построяването на целия обект. Следва да се има поради, че в обсега на обекта се извършва и цялостна реорганизация на водоснабдителната мрежа от “Софийска вода ” за сметка на капиталовата є стратегия. Също по този начин се извършва и реорганизация на съществени кабелни трасета на “ЕРМ Запад ” от електроразпределителното сдружението още веднъж в обсега на обекта.

Писмо на Обществения комитет на кв. “Драгалевци ” до кмета на София Васил Терзиев:

Хаотично разкопават улиците, няма обикновен график

Факсимиле от писмото на Обществения комитет до кмета Терзиев.

От началото на март 2023 година стартира дълго чаканото и по този начин мечтано създаване на канализация в кв. “Драгалевци ”. В тази връзка най-любезно Ви молим за среща по допустимо най-скоро и комфортно, несъмнено, за Вас време. С цел за по-делово протичане на възможната среща, предлагаме да разгледаме следите мощно наболели проблеми:

1. Често и редовно неспазване технологията по изкопаване, полагане и възобновяване на старите връзки по водопровода.

2. Не добре проведено и безредно, дълготрайно разкопаване на доста от улиците в кв. “Драгалевци ”.

3. Крайно неуместно решение за краткотрайно водоснабдяване по нужда, в избрани случаи оставаме дни без водоснабдяване.

4. Работите по построяването на канализацията вървят по един извънредно противен и неподреден метод, без правене на обикновен график и софтуерни карти. И доста други забележки имаме, само че считаме, че те ще бъдат разисквани по време на срещата.

Проектът

– Договорът е подписан на 10.12.2022 година

– Фирмите реализатори са ДЗЗД “Драгалевци 2021 ” с участници “Трейс Груп Холд ” АД и “Булстрой-монтажи ” ЕООД ДЗЗД “София – строителен контрол ”.

– Общата стойност на плана е малко над 41,5 млн. лева Част е от плана Изграждане на ВиК инфраструктура в Столична община ” с обща стойност 140 495 700,84 лева, от които 96 478 397,78 лева – безплатна финансова помощ и 44 017 303,06 лева личен принос, финансиран по Оперативна стратегия “Околна среда 2014 – 2020 година ”, съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване и Кохезионния фонд на Европейския съюз.

– Към канализационната мрежа на Столична община ще бъдат присъединени 3319 еквивалент поданици.

– Изграждат се основни канализационни колектори, както и част от второстепенната мрежа за битови и дъждовни води. Общата дължина на битовата канализация, която ще се построи, е с дължина 18 км, а дъждовната канализационна мрежа е с дължина 16,5 км.

– На 07.03 2023 година в столичния регион “Витоша ” се организира публична гала “Първа копка ” за пускане на строителните действия по създаване на канализационна мрежа за квартал “Драгалевци ”.

– Срокът на осъществяване е 198 календарни дни, като е удължаван неведнъж с писма сред възложителя Столична община и изпълнителите от ДЗЗД “Драгалевци 2021 ”. Очаква се планът да бъде дефинитивно изпълнен в средата на идната година.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР