Столичния общински съвет (СОС) да даде своето съгласие за отпускане

...
Столичния общински съвет (СОС) да даде своето съгласие за отпускане
Коментари Харесай

Столичният общиски съвет отпусна 204 500 лв. за ремонт на четири храма

Столичния общински съвет (СОС) да даде своето единодушие за разпределяне на финансова помощ в размер на общо 204 500 лева от бюджета на Столичната община за създаване и поддръжка на четири столични храма. Това са храм-ротонда " Св. Георги Победоносец " в центъра на София, храм " Св. Благовещение " в жк " Дружба-2 ", Арменската апостолическа православна черква " Св. Богородица " в " Красно село " и храм " Успение богородично " в Курило.

Както към този момент е традиция в СОС, локалната власт ще поддържа израждането и реставрацията на храмове на разнообразни вероизповедания, съобщи пред публицисти зам.-кметът по просвета и обучение Тодор Чобанов. По думите му разумно и разбираемо е главната поддръжка да бъде за българската православна черква, само че Столичната община поддържа и другите вероизповедания.

Това е значим алегоричен жест от страна на СОС защото броя на храмовете е огромен, потребностите са доста по-големи, само че това е вероятното за момента, сподели Чобанов. Той изрази вяра при положителни финансови параметри в края на годината в СОС да бъде импортиран различен подобен отчет за поддръжка на други храмове.

Светият синод финансира реконструкциите на църкви в София, Столичната община има единствено подкрепяща роля, означи Чобанов. Зам.-кметът акцентира, че в последните десетина години най-големите дарения за храмовете в столицата са от частни лица. Обикновено това са огромни строителни компании, които подкрепят и в натура построяването на храмове.

Избраните обекти, които Столичната община поддържа в този момент, се нуждаят от незабавни поправки, те са значими храмове за църковния живот, за културата на града и за туризма. Основен акцент е грижата за най-старата постройка в София, това е храм-ротонда " Св. Георги Победоносец " от 4-те век, акцентира Чобанов. За реституция и консервация на храма се отпускат 78 000 лева

50 000 лева се отпускат за довършителни работи на новия храм " Св. Благовещение " в ж.к. " Дружба 2 ", който се построява от 2012 година насам с решение на Светия синод, заяви Чобанов.

40 000 лева отделя Столичната община за Арменската апостолическа православна черква " Св. Богородица " в регион Красно село. Опитваме се да приключим въпроса с построяването на храма на арменската общественост, която заради исторически условия нямаше до скоро независима постройка, сподели Чобанов. Сега към този момент сме на финалната фаза на построяването на техния храм, добави зам-кметът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР