Столичната военно-окръжна прокуратура и Антикорупционната комисия КПКОНПИ проверяват редица сигнали

...
Столичната военно-окръжна прокуратура и Антикорупционната комисия КПКОНПИ проверяват редица сигнали
Коментари Харесай

Военното министерство си отгледа свой Мартин Нотариуса

Столичната военно-окръжна прокуратура и Антикорупционната комисия КПКОНПИ ревизират редица сигнали за корупция в изключително огромни размери, постъпили през последните месеци против зам.-директора на Военния информативен център Тома Иванов.

 

Първите сигнали против Иванов, които към днешна дата са най-малко 7 на брой, са били адресирани още в края на предходната година към тогавашния министър на защитата Тодор Тагарев, който обаче ги препратил към Военната прокуратура, елегантно отказвайки да уволни или най-малко пенсионира подозрително забогателия боен шеф без пагон.

 

67-годишният Тома Иванов прибира държавна пенсия от 2 години, само че все пак заема поста заместник-директор на Военния информативен център, който, става известно, е безконечен източник, генериращ корупция. През Центъра годишно се усвояват десетки милиони левове за реализиране на осведомителната политика на Министерството на защитата, финансирането на Военния ефирен канал и вестник „ Българска войска “, оттова се разпределят и бюджетите за всички акции на военното министерство.

В един от сигналите, постъпили против Тома Иванов, се твърди, че през 2022 година той е отклонил над 2 милиона лв. от план за създаване на ограничения за противопоставяне на хибридни офанзиви, харизвайки крупната сума на сдружение, обвързвано с разстреляния мафиотски необут Алексей Петров, който бил негов непосредствен другар от години. Заместник-директорът на Военния информативен център е упрекнат и в редовно заобикаляне на Закона за публични поръчки за закупуването на телевизионна техника за потребностите на Военния ефирен канал. „ При приключването на всяка бюджетна година част от техниката излишно се бракува и по „ необходимост “ се купува телевизионна техника за стотици хиляди левове от едно и също сдружение – „ Техно “.

Законът за публичните поръчки не се съблюдава и при сключването на контракти за охранителни действия, печеливша постоянно е „ ДМ Секюрити “. Разправят, че всяка година Тома Иванов прибира под масата по 150 000 лв. от схемите с охранителната компания “, твърди осведомен от Министерството на защитата.

 

Според думите му, а и съгласно няколко сигнала, изпратени до  Военноокръжната прокуратура в София, Тома Иванов е неофициален съучастник в хитовото заведение „ Бийч бар “ в центъра на София. Нощният бар публично е благосъстоятелност на предприемача Стоян Радулов, само че миноритарни акционери са още двама индивида, измежду които и Божидар Иванов – Жужо, дълготраен притежател на тогавашната дискотека „ Червило “.

 

Запознати от Министерството на защитата описват, че посредством Божидар Иванов повече от 2 десетилетия текат рушветите към военни за използването на военни парцели като нощни заведения. „ Преди години притежателите на „ Червило “, която се обитаваше в постройката на Военния клуб на жълтите павета, плащаха смехотворния месечен наем от 2000 лв. на Министерството на защитата и по 20 000 лв. под масата на тогавашния началник на Агенция „ Военни клубове и информация “ Стоян Стоянов – Стуци Ламборджинито.

 

След като през 2013 година Стуци, през днешния ден мъртвец, стана клиент на прокуратурата и беше изпъден от Военното министерство, схемата с преотдаването на апетитни военни парцели за жълти стотинки в центъра на София мина в ръцете на неговия доближен Тома Иванов. Той оглавява имотната мафия в Министерството на защитата взаимно с шефа на финансите Ангел Маринов, с непрекъснатия секретар на защитата Антон Ластарджиев и с шефа на дирекция „ Логистика “ в МО военачалник Митко Григоров “, разкрива осведомен с корупционните афери за милиони, които се вихрят във Военното министерство.

 

Според разкритията му, през последните 5 години квартетът Иванов – Маринов – Ластарджиев – Григоров е разпродал на безценица десетки парцели на Министерството на защитата с еднакъв претекст – „ отпаднала нужда “.

 

Сигналите, че Тома Иванов е измежду притежателите в сянка на заведението „ Бийч бар “, се подхранват от джипа „ Мерцедес “ G класа с регистрационна табела Сухопътни войски 9744 ХМ, който е каран от заместител шефа на Военния информативен център, само че се води на името на Божидар Иванов – Жужо, както и от скандално ниския наем, който заведението в идеалния център на София заплаща на военните – едвам 4000 лева на месец.

„ Бийч бар “ е ситуиран върху парцел на Военния информативен център сред улиците „ Г. С. Раковски “, „ Ген. Йосиф В. Гурко “ и „ Иван Вазов “, а заведението към този момент от 10 години нелегално разполага чадъри, маси и столове върху цялото площадно пространство. С помощта на Тома Иванов от „ Бийч бар “ са построили и бутафорна канализация, а фекалните води от осемте на брой противозаконни тоалетни се вливат в отводнителните канали за дъждовна вода.

 

Ежедневният оборот на „ Бийч бар “ надвишава 30 000 лв., а в петък и събота доближава до 100 000 лв., настояват гости на заведението, за което Военното министерство прибира символичния наем от 4 000 лева и отдава на частник към този момент 11 години, без да организира търг или социална поръчка. Справка с имотни брокери откри, че прилежащи заведения в центъра на София заплащат сред 25 000 и 40 000 лв. за сходни и даже по-малки по повърхност търговски обекти.

 

В сигналите за корупция против Тома Иванов, постъпили в КПКОНПИ и в Софийската военноокръжна прокуратура, се твърди, че Тома Иванов има парцели на обща стойност над 3 милиона лв.. Той населява апартамент от 130 кв. м. на централния бул. „ Васил Левски “ в София, къща с размерите на прогимназия и 3 декара двор в Панчарево, апартамент на първа линия с панорама към морето в баровски затворен комплекс на братя Диневи в Свети Влас и възрожденска къща в китното родопско село Момчиловци. Сред неразследваните далавери на Тома Иванов, са покупката без социална поръчка на стотици лампи и генератори на озон за битка с ковид напролет на 2022 година, съмнителни покупко-продажби с една и съща продуцентска къща за покупката на 50-годишни френски и съветски филми, предавани по Военния канал, и многомилионни разходи за неефективни акции за набиране на бойци за армията.

 

„ Сигналите против Тома Иванов няма да завършат с покачване на обвиняване против него, защото има заплаха да лъснат многомилионни имотни далавери. Той обаче ще бъде пенсиониран всеки миг, с цел да се избегне разрастването на абсурда “, разяснява представител на Военната прокуратура в София.

 

Тома Иванов е работил съвсем 12 години в Българска национална телевизия, само че не и като публицист – бил е основен счетоводител на държавна медия, финансов шеф, член на УС на Българска национална телевизия, изпълнителен шеф и дори краткотрайно изпълняващ длъжността общоприет шеф. Бил е един мандат член на Съвет за електронни медии в интервала ноември 2001 – февруари 2006 година От март 2006 до юли 2008 година е шеф на дирекция „ Недвижими парцели “ на МО. От 2014 досега е зам.-директор на Информационния център на Министерството на защитата.

Автор: Уикенд, crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР