Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) наруши закона, като отмени карантината

...
Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) наруши закона, като отмени карантината
Коментари Харесай

Наруши ли РЗИ закона, като отмени карантината на Борисов, който се оказа заразен с COVID-19?

Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ) наруши закона, като анулира карантината в събота на премиера Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, който е бил контактен на заместник-министъра на районното развиване Николай Нанков, без значение че първите проби на премиера са били негативни. Това означи в „ Преди всички “ по БНР доктор Стойчо Кацаров, ръководител на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето.

"СРЗИ няма право да дефинира периода на карантината, тя се дефинира от заповедта на здравния министър и тя е 10 дни, тъй че има нарушаване на закона и по този начин са били сложени под риск хората, които са били контактни на премиера ", изясни той.

По думите на доктор Кацаров няма подобен документ за декарантиниране на лица като лекари и медици на първа линия и хора с социална активност, съгласно който документ може да се редуцира срокът на карантината, в случай че има два негативни PCR– теста.



"Срокът от 10 дни е тъй като в тях може да си негативен, само че вирусът може занапред да се развие и ти в тези 10 дни си евентуално рисков за останалите. Между 7 и 10 дни е инкубационният интервал на вируса и това е смисълът на карантината ", безапелационен е експертът.

Отноно цялостните ограничения у нас за предварителна защита доктор Кацаров счита, че няма проблем питейните заведения да работят. Трябва да се търси опция за опазване живота на възрастните. Той даже беше по-рязък, като сподели, че "тичаме против вятъра " във връзка с вируса.

"Ние имаме 30 хиляди лекари и още толкоз сестри, само че едвам 5 на 100 са ангажирани с лекуването и диагностиката на ковид. Тоест ние имаме едно неравномерно систематизиране на тежестта в борбата с новия вирус - повече хора могат да се ангажират с това и да се търсят запаси, като бъдат подтиквани по някакав метод. Капацитетът на лечебните заведения да разкрият кревати за заболели с Covid-19 е доста по-голям. В първата заподед на министъра трябваше да се разкрият 8 хиляди кревати, т.е. 4 пъти повече, в сравнение с са настанените сега. Капацитетът на здравната ни система е от 50 хиляди кревати - т.е. запаси има, само че би трябвало да има добра организация по какъв начин да се употребяват ", изясни в детайли експертът.

"Имаме обаче аршин за банкет в болница – те са избрани със заповед на министъра - хората над 65 всички подлежат на хоспитализация и всички със тежки признаци, без значение от възрастта. Сега обаче се оказа, че леглата не доближават. Но по какъв начин всички лечебни заведения ще лекуват Covid-19? “, разяснява експертът.

Д-р Кацаров твърди, че през тези 6 месеца заплатите на медицинския личен състав са понижени, тъй като лечебните заведения получават 85 % доходи за активността си от бюджета си по Здравна каса.

"Заплатите им се образуват по този начин – те имат базово заплащане и върху него всеки месец получават спомагателни средства на база минал пациент- а в този момент когато беше спрян месеци плановият банкет тези доходи намаляха90 на 100 от активността на лекарите и сестрите са свързани с планови действия ", сподели още той.


Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР