Столичната регионална здравна инспекция изброи в кои случаи трябва да

...
Столичната регионална здравна инспекция изброи в кои случаи трябва да
Коментари Харесай

РЗИ изясни кога карантина е 14 и кога 10 дни

Столичната районна здравна ревизия изброи в кои случаи би трябвало да останем под карантина у дома и по кое време домашна изолираност е за 14 и по кое време за 10 дни.

На наложителна изолираност и/или лекуване в домашни условия за интервал от 14 дни, от датата на потвърдителното лабораторно проучване подлежат следните доказани случаи на COVID-19:
заразоносители (асимптомни лица); лица с леки клинични недоволства (телесна температура < 38 грудуса, кашлица, загуба на обонянието, нарушаване или загуба на усета, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни признаци като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психологичния статус (т.е. комплициране или летаргия) и без съпътстващи хронични болести и/или имунокомпрометиращи състояния; лица с доказан случай на COVID-19, за които лекуващият доктор е предложил болнично лекуване, само че те документално и категорично са декларирали отвод от такова;
Всички близки контактни на доказан случай на COVID-19, подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с доказания случай, като се слагат под карантина в дома или на друго място, на което лицето е показало. Това значи, че в случай че сме се виждали с някого в понеделник, само че той е дал позитивна проба в сряда, започваме да отброяваме 10 дни считано от понеделник.

Под карантина за период от 10 дни се слагат и лицата, които са влезнали на територията на страната от други страни, посочени в заповед на министъра на опазването на здравето.

" Ако до приключване на избрания с предписанието период не се появят признаци за COVID-19, според настоящата формулировка за случай, карантината се прекратява ", показват още от СРЗИ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР