Столичната община започна с монтажа на 30 нови екопечки в

...
Столичната община започна с монтажа на 30 нови екопечки в
Коментари Харесай

Започна монтажът на 30 безплатни общински екопечки

Столичната община стартира с монтажа на 30 нови екопечки в регион „ Нови Искър “ като мярка за по-чист въздух в София. „ Целта ни е да понижим битовото отопление на въглища и дърва, тъй като през зимата то е главен фактор за нарастване на равнищата на фини прахови частици “. Това сподели столичният кмет Йорданка Фандъкова, която участва на монтирането на първата печка от програмата.

Проектът е пилотен обгръща 30 фамилии, само че ще бъдат дадени уреди и на още няколко, тъй като от планувания бюджет са останали средства. Всяко от фамилиите получава един отоплителен апарат и пелетите за един сезон. Така общата стойност за едно домакинство е 2300 лв..

 30874521_2053228941371115_508637346_n

„ Избрахме регион „ Нови Искър “, тъй като е с най-голям брой на семействата, които се отопляват на дърва и въглища – над 7 000. По разпоредбите на плана през първите 3 години новите пелетни печки са благосъстоятелност на общината, което ни дава опция да ревизираме дали семействата ги употребяват по предопределение “, посочи още Фандъкова.

Ако пробният план се окаже сполучлив, София ще кандидатства за още камини на пелети, по оперативна стратегия „ Околна среда ”.

Според Фандъкова, отоплението на пелети с изключение на доста по-чисто е и финансово по-изгодно за фамилиите. Тя цитира разбори, които демонстрират, че коефициентът на успеваемост на пелетите е към 90%, а на дърва и въглища – към 40%. Топлината, предавана при горене на пелети, е 2,5 пъти повече от топлината при горене на дърва. Получената пепел от пелетите е 20 пъти по-малко от пепелта след изгарянето на същото количество дърва. Отоплението на пелети ще понижи с над 40 % отделяните излъчвания на фини прахови частици.

Като част от ограниченията за понижаване на каузи на битовото отопление на дърва и въглища общината си е сложила за цел и разширение на мрежата на топлофикация и на газопреносната мрежа.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР