Столичната община ще ограничи безплатното паркиране около националния стадион Васил

...
Столичната община ще ограничи безплатното паркиране около националния стадион Васил
Коментари Харесай

Безплатното паркиране около Националния стадион се ограничава

Столичната община ще ограничи безплатното паркиране към националния стадион " Васил Левски ". В момента това е най-големият безвъзмезден паркинг в центъра на София, а всички улици в близост са в зелената зона, където за час престои се заплаща 1 лев.

Общинският съвет реши в четвъртък да даде част от пространството към Националния стадион - сред метростанцията и спортното оборудване, на общинското сдружение " Пазари Запад " за стопанисване. Причината е, че с изключение на паркинг това място се употребява и като пазар за спортни артикули в почивните дни.

Общинската компания би трябвало да постави преграда и да управлява достъпа до безплатния сега паркинг. Там ще бъдат разчертани към 100 места за паркиране, които да се употребяват през седмицата, а събота и неделя мястото ще е единствено за задачите на пазара за спортни артикули.

Цената за паркиране ще бъде избрана от " Пазари Запад ", само че евентуално ще е в границите на 1 лев на час, колкото се заплаща за зелената зона, изясни един от вносителите на предлагането Николай Стойнев (ГЕРБ). Той добави, че всичко се прави, с цел да се вкара ред в пространството към стадиона, защото сега там мъчно се минава даже и пеш, а това затруднява достъпа до Борисовата градина.

Стойнев изясни още, че пространството зад стадиона няма да е част от платения паркинг на " Пазари Запад ". Неговото прилагане щяло да се уреди с диалози с Министерството на спорта, чието сдружение " Национални спортни бази " стопанисва стадиона. Идеята била да се обезпечи достъп за потребностите на спортния обект и на работещите в него.

Засега общината няма да поставя ред в по-малкия безвъзмезден паркинг сред стадиона и езерото Ариана. Въпросът за него щял да се разисква по-късно и там остава опцията за гратис паркиране. Мястото там обаче е много по-малко.

Това не е първият път, в който общинският съвет се занимава с паркинга към стадиона. На два пъти съветниците не гласоподаваха предложение мястото да бъде обещано за стопанисване на спортното министерство. В същото време сега тече процедура за приемането на обстоен организационен проект на Борисовата градина, който би трябвало да реши и въпроса дали към стадиона изобщо да може да се паркира. Стойнев изясни в четвъртък, че бъдещият заплатен паркинг на " Пазари Запад " ще работи за 3 години, до момента в който най-сетне бъде достроен паркингът против постройката на Българското национално радио наоколо и се реши въпросът с паркирането към Борисовата градина.

На съвещанието си в четвъртък съветниците одобриха и новата разпоредба за градския превоз. С нея се понижават санкциите за гратисчии, които към този момент ще са 30 лв. в транспортното средство и 50 лв. за акт, написан на свален пасажер. Въвежда се и нощният превоз, който потегля от 7 април и ще коства 2 лв. на нощ за всички линии. Наредбата приготвя и за новата система за електронно таксуване, която ще е подготвена най-рано през 2020 година Въвежда също зеления билет, с който може да се пътува по-евтино при дни с доста замърсен въздух.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР