Столичната община планира да увеличи разходите си за почистване, събиране

...
Столичната община планира да увеличи разходите си за почистване, събиране
Коментари Харесай

Улици в София ще се мият по-често заради европредседателството

Столичната община възнамерява да усили разноските си за разчистване, събиране и отнасяне на отпадъците за идната година с над 11 млн. лв.. Основна част от покачването ще отиде за лятното разчистване на огромните улици и булеварди в града, защото се възнамерява те да се мият по-често. Мотивите за това са два - идното председателство на Съвета на Европейски Съюз и ограниченията за справяне с прашния въздух в столицата.

Това излиза наяве от плана за план-сметка за чистотата, оповестен за публично разискване. Според документа за разчистване в София през идната година ще се изхарчат над 183.8 млн. лв. при 172.8 млн. лв., заложени за тази година.

Най-голям дял от покачването на разноските се пада на дейностите по лятно разчистване. Бюджетът за това ще се усили с 4.8 млн. лв. до 50.9 млн. лв.. В претекстовете към плана се споделя, че част от нарасналите разноски ще отидат за миене на улици с цистерна, защото се планува те да бъдат почиствани по този метод приблизително по 4 пъти в година при 3 пъти за 2017 година

Някои улици и булеварди на обща повърхност от 66 000 дка обаче ще се мият 10 пъти през 2018 година В плана не е посочено кои са те, само че евентуално става въпрос за артериите в центъра на града.

Без смяна ще остане сумата за разчистване на снега по улиците в града и пътищата в парк " Витоша " - 20 млн. лв.. За сметка на това преди време кметът Йорданка Фандъкова разгласи, че тази година снегорините ще се движат, закичени освен с българското знаме, само че и с това на Европейски Съюз в чест на европредседателството.

За следващата година Столичната община възнамерява да усили и с 6.7 млн. лв. до 25.2 млн. лв. разноските за отнасяне на битови боклуци - главно в завода за боклука и инсталацията за компостиране. В тази сума се включват и таксите за депониране, които общината заплаща на районните екоинспекции.

С 1.5 млн. лв. до 4.5 млн. лв. се предлага да се усилят разноските за събиране и превозване на едрогабаритни боклуци като остарели мебели.

При останалите пера по бюджета за боклуци няма промени или пък те са много дребни. Основните разноски са - 61.5 млн. лв. за събиране на отпадъци, 70.9 млн. лева за разчистване на улици, градинки, тротоари, кошчета за отпадък, 44 млн. лв. за обработката и преработването на отпадъците и поддържането на инсталациите за това и 7.4 млн. лв. за Столичния общински инспекторат.

Според плана за план-сметка съвсем няма да има смяна в такса боклук , с която се финансират дейностите по чистотата. За жителите тя остава 1.6 промила от данъчната оценка на парцелите.

За компаниите има три разновидността . За тези, които заплащат на база отчетната стойност на парцелите, таксата е 10%. Леко нарастване има за фирмите, които се договарят непосредствено с компании за сметоизвозване. Освен на профилираната компания за събиране на отпадък се заплаща и такса на общината за обезвреждането му и за поддържане на публичните територии. За тази година тя е общо 6.3 промила върху отчетната стойност на парцела. За следващата година се предлага да стане 6.4 промила.

За компаниите, които заявят съдове за прилагане от общината, смяна няма. И следващата година ще заплащат по 8030 лв. на резервоар и в допълнение такса от 4 промила върху отчетната стойност на парцела.

Според обяснението на общината приходите от такса боклук няма да са задоволителни за покриване на разноските и за това ще се наложи дофинансиране от други приходи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР