Столичната библиотека /СБ/ навършва 89 години, като за рождена дата

...
Столичната библиотека /СБ/ навършва 89 години, като за рождена дата
Коментари Харесай

Столичната библиотека става на 89 години

Столичната библиотека /СБ/ навършва 89 години, като за рождена дата на библиотеката се приема 24 октомври 1928 година Тя е най-голямата обществена библиотека в страната, с над 46 хиляди читатели, от които половината - младежи до 28-годишна възраст, с към половин милион заети книги годишно и 550 хиляди гости годишно.

За 10-те месеца на 2017 година визитите в електронния азбучник, електронните бази данни и електронните книги са над 250 хиляди, показват в известие на библиотеката.

От юли 2017 година из София и покрайнините й пътува единственият в България мобилен библиотечно информативен център - Библиобус. Само за един месец библиобусът е бил в към 20 учебни заведения на София, Нови Искър, Люлин, Студентски град, Надежда, Младост, Овча купел. Над 1000 деца и възпитаници са се записали за читатели на Столична библиотека и са взели за четене към 1200 книги.

Столична библиотека се готви за две огромни събития през 2018 година - годината на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз с образуване на "ЛитФест Европа на площад "Славейков " и с поредност културни начинания за 90 годишнината от основаването на Столична библиотека. Онлайн услугите от началото на годината са над хиляда на месец.

Основните цели на библиотеката са цифровизация на книжовното завещание и разширение достъпа до електронните осведомителни запаси, основаване на атрактивни арт пространства за привличане нови читателски публики в културната инфраструктура на София. Така и присъединяване в национални просветителни акции за поощряване на четенето, търсене на съвременни изобретателни формати на другарство с читателите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР