Столична община за протеста на градския транспорт: Работим по въвеждане

...
Столична община за протеста на градския транспорт: Работим по въвеждане
Коментари Харесай

Столична община за протеста на градския транспорт: Работим по въвеждане на бонусна система

Столична община за митинга на градския превоз: Работим по въвеждане на бонусна система
От Столична община излязоха с позиция във връзка митинга, който по-рано през днешния ден беше разгласен от градския превоз.
От общината обявиха, че постоянно са работили с явен ангажимент
към работещите в бранша на градския превоз и с отговорност към софиянци. В изискванията на растящи стопански провокации, общината поставя оптимални старания да обезпечи както обективни хонорари, по този начин и по-добри условия на труд за чиновниците. Въпреки това, митингът на синдикатите
в този миг не отразява действителните старания и съответните ограничения, които към този момент са подхванати.
От Столична община прецизират, че тази година заплатите в бранша бяха увеличени с 15%, като този % доста надвишава инфлационните равнища. Това е явен сигнал за желанието на общината да поддържа работещите в превоза макар финансовите провокации.
За съпоставяне от 2018 година насам,
чиновниците в транспортните сдружения са получавали годишни нараствания на възнагражденията си с по 10%.
Ето какво още написа в позицията:
За последните шест години, от 2018 до 2024 година, междинната заплата в транспортните сдружения набъбна с сред 130% и 150%, като брутното заплащане на водачите към този момент е сред 3700 и 4700 лева Темпът на повишаване
на заплатите демонстрира уговорката за дълготрайно усъвършенстване на изискванията в бранша.
Освен това нарастване, Столичната община интензивно работи по въвеждането на бонусна система, която е значима част от подписаното съглашение със синдикатите. Тази система ще бъде обвързана с постигнатите резултати на транспортните служащи, като крайният период за нейното въвеждане е до края на годината – а не 1 октомври, както упорстват протестиращите.
Системата към този момент е създадена като задачата ни е тя да бъде въведена до края на годината.
Този период е координиран със синдикатите и дава отговор на техните условия, с цел да се подсигурява оптимално дейно използване на системата.
За първи път в историята на споразуменията със синдикатите,
общината е присъединила специфични ограничения за възстановяване на изискванията за труд, осигурявайки спомагателни вложения за рационализация и по-добра работна среда.
В съглашението ясно е записано още, че страните се ангажират
да предизвикват и проведат срещи с Министерство на финансите и Министерство на превоза за реализиране осъществяването на Европейски правилник 1370.
Проблемът с дефицита на водачи е доста по-дълбок от въпроса за заплатите.
Механичното увеличение на възнагражденията единствено по себе си не е задоволително, с цел да направи специалността привлекателна. Необходим е повсеместен метод, който включва образование, усъвършенствани условия на труд и промени в публичния имидж на специалността.
Държавата не е осигурила съответно финансиране за компенсиране на разноските
за градския превоз, като единствено за настоящата година Столичната община чака държавни заплащания в размер на към 50 млн. лева Тези средства са нужни както за дотациите за градския превоз, по този начин и за защитата на метрото, само че неналичието на държавно финансиране слага тежест върху общинския бюджет.
Въпреки тези провокации, Столичната община отпусна спомагателни 21 млн. лева
за погасяване на остарели отговорности на транспортните сдружения. Тези средства демонстрират, че общината работи интензивно за стабилизиране на бранша, макар финансовите ограничавания.
Заедно с увеличените заплати, общината започва и амбициозна стратегия
за обновяване на автопарка, в това число закупуването на 500 нови транспортни средства. Планирани са търгове за 18 нови трамвая и 35 тролейбуса, на обща стойност 145 млн. лева, което ще увеличи качеството на транспортните услуги.
Среща на кмета с представители на синдикатите
Кметът на София, Васил Терзиев, към този момент се срещна с представители на синдикатите КНСБ и КТ „ Подкрепа “ по отношение на осъществяването на ограниченията, контрактувани в подписаното съглашение по-рано тази година. На срещата бяха разисквани както краткосрочните, по този начин и дълготрайните стъпки за възстановяване на възнагражденията и изискванията на труд в градския превоз. На срещата кметът Васил Терзиев удостовери уговорката на общината да продължи с въвеждането на бонусна система, както и останалите ограничения за стимулиране на чиновниците. Терзиев акцентира още, че макар направените старания от страна на Столичната община, е належащо и страната да извърши своите финансови задължения към бранша.
Столична община се стреми да продължи открития и градивен разговор със синдикатите.
Решаването на проблемите в градския превоз изисква време, обмисляне и взаимни старания. Затова призоваваме синдикалните организации и чиновниците в превоза да не се поддават на политическо напрежение и предизборни операции. Протестите би трябвало да останат мирни и насочени към реализиране на дълготрайни резултати, които ще бъдат от изгода както за работещите, по този начин и за всички жители на София. Столичната община остава отворена за разговор и съдействие в търсене на обективни и устойчиви решения.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР