Столична община сключи договори за четири проекта с Министерството на

...
Столична община сключи договори за четири проекта с Министерството на
Коментари Харесай

Столичната община облагородява София с четири проека за над 170 млн. лева

Столична община подписа контракти за четири плана с Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) за облагородяване на София, които са на обща стойност 173,5 млн. лв..

Проектите се финансират по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година Безвъзмездното финансиране е в размер на 151 млн. лева, а Столична община съфинансира от общинския бюджет 23 млн. лв. . Това сподели столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на днешното държавно съвещание.

" Проектите са четири - два от тях са огромните планове за градската среда и за столичния градски превоз ", посочи столичният кмет.

По думите на Фандъкова ще се извърши цялостна реорганизация и благоустройство на близо 200 декара територия в централната градска част на София. Това включва цялостна реорганизация на улица " Граф Игнатиев ", площад " Славейков " и прилежащи улици, както и градинката на църквата " Св. Седмочисленици ".

Предвижда се и цялостна реорганизация на зоната към Храм-паметника " Св. Александър Невски ", частта пред постройката на Народното събрание. " Това е най-представителната част на нашия град, която с помощта на тези средства в идващите две години би трябвало трябва да бъде изцяло актуализирана ", добави Фандъкова.

Столична община да намерения да направи скъпа зона в центъра и който желае да се разхожда с колата из града, да заплаща повече. Това сподели министър-председателят Бойко Борисов по времена съвещанието.

„ Като постигнете към този момент да се уплътни и с метрото към този момент зоната, би трябвало да извършите скъпа зона в София - центъра. Така както цяла Европа – който желае самичък човек да се разхожда с колата из града, би трябвало да си заплаща повече, тъй като замърсява и въздуха повече . Тези пари би трябвало да отидат в места, където да свалим хората от колите . Не стига, че е по-евтино и бързо, само че и 100% екологично чисто”, сподели министър председателят.

Проектът за градски превоз включва изцяло възобновяване на линията на трамвай номер 5 - рехабилитация на трамвайните релси. Ще бъдат построени и нови спирки с видео наблюдаване.

Фандъкова разгласи, че процедурата по закупуване на 13 нови трамвая е завършила, само че сега има обжалвания в съда.

По останалите два плана ще бъдат построи три Дневни центъра за поддръжка на деца с увреждания и техните фамилии, в които има условия за рехабилитация, обучение и обществени контакти. Те са на обща стойност 2,5 млн. лв., като ще бъдат основани седем нови обществени услуги.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР