Столична община ще представи проекти за разширяване на капацитета за

...
Столична община ще представи проекти за разширяване на капацитета за
Коментари Харесай

София ще разшири капацитета за разделно събиране на отпадъци

Столична община ще показа планове за разширение на потенциала за разделно събиране в София и за създаване на жп връзка за транспортира не на РДФ-горивото от завода за преправка на боклуци до циментовите фабрики. Това са два от създадените планове, които Столична община ще показа за финансиране с оставащи средства от оперативна стратегия „ Околна среда “ след преустановяване на процедурата за създаване на РДФ-инсталация за произвеждане на сила в „ Топлофикация София “. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община.

„ Инсталацията за произвеждане на сила от РДФ-гориво е завършващият обект от цялостната система за оползотворяване на отпадъците, които градът ни генерира. Проектът мина през всички инспекции на Европейската комисия и през 2020 година получи утвърждение. За страдание, главната процедура за избор на реализатор на инсталацията, беше обжалвана на всички вероятни инстанции от участниците в състезанието. Това докара до закъснение от 2 години, което не може да бъде обезщетено и основава големи опасности, както за Столична община и „ Топлофикация София “, която е възложител, по този начин и за оперативната стратегия, което не можем да си позволим “, това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на взаимен брифинг с министъра на околната среда и водите госпожа Росица Карамфилова.

Инсталацията за оползотворяване на РДФ на терена на Топлоелектрическа централа „ София “ няма да се осъществя със средства от стратегия „ Околна среда “, а ще търси финансиране от други европейски стратегии. Възложителят „ Топлофикация София “ приключи процедурата за избор на реализатор, седмици след окончателното решение на Върховен административен съд, който даде инструкции за премахване на един от участниците, достигали до финалното класиране. Така процедурата остана единствено с един участник и на това съображение е взето стимулирано решение за преустановяване.

Кметът Фандъкова уточни, че в последната година, откакто е установен рискът за осъществяване на плана със средства от ОПОС, поради изтичащите периоди на програмата, Столична община е идентифицирала всички разновидности за финансиране на инсталацията.

 

Инсталацията за произвеждане на сила от РДФ планува производството на 55 MW топлинна и 19 MW електрическа сила, с нея се понижава с 10% използването на природен газ от „ Топлофикация София “, икономисват се над 20 000 т. въглеродни излъчвания годишно и се стабилизира цената на парното. „ Проектът дава отговор изцяло на новата политика на Европейската комисия за осъществяване на дълготрайни решения, които подсигуряват енергийна самостоятелност. Затова ние идентифицирахме два финансови механизма – RePower EU и Фонда за рационализация. Проведохме диалози както с Министерство на околната среда и водите, по този начин и с Министерство на енергетиката и се надявам, че доникъде на годината ще имаме решение “, изясни Фандъкова.

С включване на плана в стратегиите за енергийна сигурност на Европейски Съюз би могло да обезпечи и по-голям дял на безвъзмездните средства от тези по оперативната стратегия.

Фандъкова изясни, че в доста напреднала фаза е плана за създаване на връзка на Завода за преправка на отпадъците с националната железопътна мрежа. „ Изграждането на жп мрежа ще даде опция за превозване на РДФ-горивото, което произвеждаме, до циментовите фабрики по най-екологичния и финансово преференциален метод “, сподели кметът на София. Тя уточни, че планът се създава дружно с Националната компания „ Железопътна инфраструктура “. Заради напредналата фаза работния план на връзката може да се финансира с оставащия запас от оперативна стратегия „ Околна среда “.

Решението в средносрочен проект е оползотворяване на цялото количество РДФ-гориво от завода за преправка на боклуци в циментовите фабрики. „ Положихме големи старания, за осигурим опция за оползотворяване на РДФ-а по описания от Европейска комисия метод – в циментовите фабрики. Обявихме нова процедура и упованията ни са, че ще намерим решение за цялото количество “, разгласи Фандъкова.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР