Столична община подписа договор да доставка на осем метровлака, които

...
Столична община подписа договор да доставка на осем метровлака, които
Коментари Харесай

Столичната община подписа договор за доставка на осемте метровлака за третата линия

Столична община подписа контракт да доставка на осем метровлака , които ще се движат по трета метролиния.

Подписването на контракта се състоя в наличието на кмета на София Йорданка Фандъкова. 



По думите на Фандъкова развиването на метрото в София е един от най-важните цели, а задачата на кмета е непрекъснато да поддържа екипа на " Метрополитен " ЕАД с обезпечаване на финансиране и със отбрана на отчетите в Столичен общински съвет (СОС).

Успяхме да постоим до този миг 80% от съществуващите метролинии , сега разширяваме третата метролиния от кв. „ Хаджи Димитър “ до кв. „ Левски “, уточни Фандъкова и добави, че се надява след привършване на обжалванията да започват изглаждането на метрото през регион „ Слатина “. Кметът изясни, че когато това уголемение бъде готово, ще има потребност от нови влакове.

Експертите демонстрират, че с цел да се обезпечи работата на цялата метролиния, след завършването на третата линия, ще са нужни 38 влака, като сега по нея се движат 30, сподели Фандъкова и добави, че по тази причина са създали процедура и през днешния ден беше подписан договорът за доставка на осем нови метровлака.

Влаковете са допустимо най-съвременните, най-автоматизираните, хората към този момент ги познават, уточни още кметът. Тя изясни, че срокът на доставка е три години, а цената е 68.8 млн. евро. Отново разчитаме на поддръжка от Европейската комисия и Оперативна стратегия " Транспортна съгласуваност ", за финансиране на тези влакове, сподели още Фандъкова. 

По думите на кмета на София, в идващите един-два месеца, следва да стартират разширението в кв. „ Обеля “, където се чака нова метростанция с един километър линии. Тя ще бъде доста значима за облекчаването на първа и втора метролиния, а също и за построяването на Интермодален хъб, който ще бъде построен на тази станция, сподели Фандъкова и изясни, че там се чака с изключение на метростанция, да има също по този начин ЖП гара и автогара в вероятност.

В същото време осигурихме трасето за построяването на още две метростанции в регион „ Люлин “ до Околовръстен път, както и трасето за метрото до бул. „ Черни връх “ през кв. „ Витоша Водноелектрическа централа Симеоново “ до кв. " Студентски град ", която  е доста значим сектор. Едно много подложено на критика трасе - от регион „ Младост “ до " Околовръстен път " също следва да стартира, уточни кметът. По думите ѝ то е доста значимо, тъй като допуска бъдеща връзка със Симеоновския въжен превоз.

Оставям на другия кмет доста задания, готови планове, готови процедури, в това число и подписани контракти, сподели Фандъкова и добави, че се надява софиянци да изберат хора, които знаят, че метрото е от изключителна значимост, както за обезпечаване на устойчивото развиване на София, по този начин и за удобството на жителите.

За страдание, не всички политици са мислили по този начин през годините, уточни Фандъкова и добави, че и сега има обжалване за метрото през регион „ Слатина “. Ние имаме цялостна подготвеност да стартира строителството с определени реализатори и готови процедури, само че за жалост две процедури се апелират и би трябвало да чакаме решението на съда, изясни кметът.

Към сегашния миг трета метро линия е с 12 метростанции и дължина от 12 км. Линията свързва кв. " Горна Баня " с кв. " Хаджи Димитър ", през кв. " Овча Купел " и централната част на града. В ход е строителството на три нови станции по бул. " Вл. Вазов “. Предстои започване на строителството на отклонението през ж.к. " Слатина " до  бул. " Цариградско шосе " (с 6 нови метростанции). По този метод до 2026 година трета линия ще наброява 21 метро станции. 

Новодоставените осем влака от  Дружество по закона за отговорностите и договорите (ДЗЗД) „ Симетро София (обединение на СИМЕНС МОБИЛИТИ ЕООД - България, СИМЕНС МОБИЛИТИ АВСТРИЯ и НЕВАГ С.А - Полша) ще бъдат оборудвани със системи за ръководство и сигурност, съвместими и работещи с инсталираните системи и съответното  пътно съоръжение на Трета метролиния, показват от общината. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР