Столична община осигурява над 400 млн. лв. собствени средства за

...
Столична община осигурява над 400 млн. лв. собствени средства за
Коментари Харесай

Фандъкова в отговор на Пеканов за метрото: Държавите в Европа не воюват със своите политици

Столична община обезпечава над 400 млн. лева лични средства за разширението на метрото към „ Слатина “ и „ Подуяне “. Това написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

" Заложените 360 млн. лева в Плана за възобновяване и резистентност са съфинансиране единствено на 47% от цената на двата сектора с обща дължина 9 км. Навсякъде в Европа столиците и огромните градове, които построяват метро, получават съфинансиране за него от националния бюджет или европейски стратегии. Метрополитените са национални стратегически обекти, които никой град, без значение от неговите финансови качества, не може да построява самичък ", споделя тя.

Виена, която беше давана за образец от господин Пеканов за това, че построява сама метро, го прави с 50% финансиране от националния бюджет и 50% от община Виена, показва столичният кмет.

" 9 европейски страни са заложили финансиране за метрополитените си в техните Плановете си за възобновяване и резистентност. Сред тях са Франция, Белгия, Португалия, Италия, Испания – страни и респективно столици с доста по-големи финансови благоприятни условия от България и София се стремят да защитят европейски средства за уголемение на метромрежата си ", добавя тя.

" Желанието на господин Пеканов в началото да извади метрото на София от Плана за възобновяване, а след това да понижи средства за него и за София в българския проект катастрофира в образеца на останалите европейски страни, които не водят война със своите столици ", споделя Фандъкова.

По-рано през днешния ден вицепремиерът Атанас Пеканов изясни по време на брифинг, че средствата за София по Плана за възобновяване са понижени като се изключи метрото, за което Следствен отдел към окръжна прокуратура не можела да откри друго финансиране.

Той съобщи и, че ще бъде стеснен ВиК план за София. От Столична община оповестиха, че ще изпратят възражения против изключването на 4 плана за създаване на канализация в дребни обитаеми места – Волуяк, Ботунец, Кремиковци-Сеславци и Панчарево-Кокаляне, написа още кметът на София.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР