Столична община и Национална компания Индустриални зони (НКИЗ) работят по

...
Столична община и Национална компания Индустриални зони (НКИЗ) работят по
Коментари Харесай

Столичният булевард Царица Йоанна се удължава до Божурище

Столична община и Национална компания " Индустриални зони " (НКИЗ) работят по удължаването на столичния бул. " Царица Йоанна " до икономическата зона в Божурище. Това заяви Антоанета Барес, изпълнителен шеф на държавното сдружение, по време на конференцията " Индустриално строителство и вложения 2018 ".

НКИЗ към този момент е внесла в Българската организация за вложения заявление за узаконяване на зоната в Божурище като предпочитан план на стойност 19 млн. лв.. Това ще обезпечи поддръжката на страната за удължение на бул. „ Царица Йоанна “ до Божурище. За да стане допустимо продължението на пътната връзка, се работи и по смяна на Общия организационен проект на София, сподели Барес.

Обезпечаването с транспортни връзки до и на територията на икономическа зона София – Божурище е приоритет за НКИЗ за тази година, сподели изпълнителният шеф на компанията.

„ Политиката на Министерството на стопанската система във връзка с индустриалните зони е да построяваме първо инфраструктурата, с цел да улесним вложителите “, съобщи зам.-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, който откри форума. Той добави, че министерството е упълномощило на изпълнителния шеф на НКИЗ да разпознава ограничения, в това число законодателни, за контролиране активността на индустриалните зони.

Създадена е междуведомствена работна група, която работи по казуса с присъединението към мрежите на техническата инфраструктура – ток, газ и вода на вложителите в икономическите зони.

„ Задачите на работната група бяха в период до 4 януари 2018 година да се направи обзор на законодателството в областите за достъп до електричество, газ и вода, да се дефинират процедурите, времето и разноските по присъединение на бизнеса към електропреносната мрежа, ВиК мрежата и системата за газоснабдяване, както и да се предложат съответни промени в законодателството в трите области “, изясни Борисов. По думите му следва да се създадат оферти за понижаване на броя на процедурите, времето и разноските за бизнеса при присъединение към техническата инфраструктура в страната.

„ Административната тежест в България е проблем и за вложителите, и за НКИЗ, тъй като подкрепяйки плановете им, ние също се сблъскваме с нея. Например издаването на позволение за градеж от време на време лишава година, а вложителят желае да му обещаем да го получи за от 3 до 6 месеца “, сподели Антоанета Барес.

Тя уточни, че има огромен интерес към индустриалния и логистичен парк в Бургас, част от портфолиото на НКИЗ. Площите са запълнени на 80% и това наложи разширение на парка с нови терени и близо тройно повишаване на територията му, сподели Барес. По нейни думи вложителите, които идват в България, имат три съществени условия - добра локация за плановете си, инфраструктура и фрагменти.

Подкрепата за образованието и връзката му с бизнеса е в основата на плана на НКИЗ Fast Tracking Success за ускорено професионално развиване на младежите, които приключват висше обучение. По програмата компанията си сътрудничи с редица огромни и влиятелни университети, а в края на предходната година шефът на НКИЗ Антоанета Барес получи за плана оценката „ Златно сърце “ за социално-отговорна самодейност.

От своя страна зам.-кметът на община Бургас Красимир Стойчев, който също участва на форума „ Индустриално строителство и вложения 2018 “, заяви, че в Бургас насочват напъните си към създаване на нови професионални учебни заведения, с цел да подкрепят бизнеса с нужните фрагменти.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР