Столична община дължи отговор на въпроса Кой унищожи паметната плоча ...

Столична община дължи отговор на въпроса Кой унищожи паметната плоча

Столичното БСП: Трябва да бъде защитено правото на софиянци да почитат паметта на загиналите антифашисти

Столична община дължи отговор на казуса „ Кой унищожи паметната плоча на петимата от РМС?”. Ако са „ неизвестни извършители”, за какво Йорданка Фандъкова и Тодор Чобанов не се разграничат навреме от това престъпно действие ? Тези казуси задават от столичната организация на Българска социалистическа партия .
Те желаят ръководещите в София да сезират прокуратурата както за разрушаването на паметната плоча на антифашистите, " по този начин и за опитите, посредством подбуждане , да бъде още веднъж реализиран фашизма " .
" Мълчанието ще означава съучастничество в този срамен акт " , безапелационни са " социалистите " .
 Фенове на Цола Драгойчева ли  ръководят  София? Фенове на Цола Драгойчева ли ръководят София?
Познавам стари хора, които си държат портрети на Сталин, на Георги Димитров и на партизани в гаража или в мазето. Доста стари о...
Публикуваме пълната позиция на Българска социалистическа партия - София без редакторска интервенция :
Само преди броени дни беше възобновена паметната плоча на петимата от Работническия юношески съюз (РМС) в столичния регион „ Изгрев”. В началото на 90-те години този монумент на националното достолепие беше опустошен от новите „ сини “ варвари, врагове на свободата и демокрацията. Така те оскверниха един знак на респект и благодарност пред подвига на починалите в антифашистката опозиция млади комунисти: Адалберт Антонов - Малчика, Александър Димитров - Сашо, Лиляна Димитрова, Йорданка Николова и Свилен Русев.
Днес същите варвари, за повторно унищожиха паметната плоча. Показателно е, че ден преди този срамен акт, Съюз на демократичните сили излезе с декларация, в която с типична за българския неофашизъм надменност , обяви петимата ремсисти – герои на антифашистката опозиция , за „ терористи и руски сътрудници , героизирани от тоталитарния режим”. В същото време, създателите на декларацията отправят закани към мажоритарно избрания кмет на региона доктор Делян Георгиев поради решаването му – част от предизборната му платформа - да възстанови знаците на паметта за антифашисткото минало. „ Сините “ варвари още веднъж налагат езика на омразата и раздялите и отхвърлят да приемат изразената от доктор Георгиев обществена позиция, подкрепена от голямата част от жителите на кв. „ Дианабад “: „ Историята и хората, взели участие по един или различен метод в нейните повратности, би трябвало да се помнят, да се анализират и почитат “.
Вече 30 години реабилитацията на фашизма минава през отрицанието на антифашистката опозиция . Пренаписват се учебниците, подменя се историята, заличават се спомените за тези кървави десетилетия на ХХ век. Българските участници в антифашистката опозиция се афишират за нарушители , а техните убийци се въздигат за национални герои, като умишлено се прикрива истината за злокобните им закононарушения !
  Съюз на демократичните сили : Паметникът на ремсистите е провокация и  засегнатост  към демокрацията Съюз на демократичните сили : Паметникът на ремсистите е провокация и засегнатост към демокрацията
С яростно намерено писмо реагира Съюз на демократичните сили на паметната плоча на ремсистите, открита в столичния регион " Изгрев " . Партията упорства Столична общ...
Позицията на Съюз на демократичните сили , подкрепяна подмолно от столичната администрация на ГЕРБ, е реваншистка и антиевропейска! Тя нарушава поредност резолюции на Генералната асамблея на Организация на обединените нации , които изрично не разрешават : опитите за инспекция на Втората глобална война и изопачаването на историческата истина; героизацията и пропагандата на нацизма и фашизма под каквато и да е форма; оскверняването и разрушаването на антифашистките монументи , паметни плочи и мемориали.
За следващ път напомняме: корените на обединена Европа са антифашистки! Принципите и концепциите , съградили общата европейска история, са родени от Съпротивата, в която починаха десетки милиони европейски жители , в това число – хиляди и хиляди български антифашисти.
Столична община дължи отговор на казуса „ Кой унищожи паметната плоча на петимата от РМС?”. Ако са „ неизвестни извършители”, за какво Йорданка Фандъкова и Тодор Чобанов не се разграничат навреме от това престъпно действие ? И да сезират Прокуратурата, както за разрушаването на паметната плоча на антифашистите, по този начин и за опитите, посредством подбуждане , да бъде още веднъж реализиран фашизма! Мълчанието ще означава съучастничество в този срамен акт!
Призозаваме кметът Йорданка Фандъкова и общинските съветници в София освен да се разграничат от този вандалски акт, само че и да подхващат всички законови ограничения , с цел да бъде защитено правото на софиянци да почитат паметта на починалите антифашисти.

Източник: actualno.com