„Столична община абдикира от свое основно задължение - да осигури

...
„Столична община абдикира от свое основно задължение - да осигури
Коментари Харесай

МОН за детските градини: Столичната община е абдикирала

„ Столична община абдикира от свое главно обвързване - да обезпечи места в общинските детски градини, и чака други институции незабавно да решат казуса, с който тя не се е справила в продължение на години “, съобщи просветителният министър проф. Николай Денков.

Повод е настояването на заместник-кмета на Столична община Мирослав Боршош Министерството на образованието и науката „ от през днешния ден “ да облекчи достъпа до обезщетения за децата отвън общинските детски градини и да усили повече от два пъти размера на тези обезщетения, откакто повече от 10 000 деца в София останаха отвън класираните.

Министър Денков прикани общината да изясни аргументите, заради които се отхвърля от дълготрайния си ангажимент към децата на София.

" Месечната отплата от 291 лева, избрана със заповед на предходния министър на образованието и науката Красимир Вълчев, е изчислена в границите на признатия бюджет за тази година. Бюджетът за 2021 година не е обновен и сега България няма работещ парламент, който да го направи. Идеи за либерализация на режима за отплата на децата без места в държавни и общински детски градини и за нарастване на сумата могат да се разискват единствено при съществуване на постоянно държавно управление и настоящо Народно заседание. Те биха могли да актуализират бюджета въз основата на надеждни планове за потребностите освен в София, а в цялата страна ", написа още в позицията на образоваелното министерство.

От ведомството прецизират, че Наредбата за изискванията и реда за даване и погашение на средства от държавния бюджет за компенсиране на разноските, осъществени от родителите за развъждането и образованието на децата, които не са признати в държавни или общински детски градини или учебни заведения заради липса на свободни места, е призната от Министерски съвет преди по-малко от три месеца - на 5 март.

" Постановлението на тогавашния кабинет е предхождано от едномесечно публично разискване на плана за разпоредба. В този период Столична община е направила 15 оферти, само че единствено едно е било признато напълно, а две – отчасти. Никое от тях не визира основни промени в оферти документ ", пишат от МОН.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР